Svetovalec za notranjo preureditev prostorov

Avtor: | Objava: 03.04.2008


(i-StockPhoto)

Začetni stroški: od 2000 do 10.000 evrov
Možni zaslužek: odvisno od dela. Primer: prenova kopalnice (vključno z materialom) se giblje okoli 3500 do 4000 evrov.
Oglaševanje: spletna stran, direktna pošta, oglaševanje na izbranih spletnih straneh, marketing od ust do ust, oglaševanje v lokalnih časopisih
Posebne zahteve glede izobrazbe/kompetenc: občutek za estetiko, organizacijske in komunikacijske sposobnosti, občutek za ljudi, poznati morate barve in njihov vpliv na ljudi …
Potrebna oprema: računalnik, program za notranje urejanje prostorov (na trgu je že vrsta programov za to področje) internet, telefon, tiskalnik, faks
Je mogoče delati od doma: da
Je v Sloveniji že konkurenca: da
Čas delovanja: vse leto  

Dejstva
V zadnjem času se veliko gradi. Veliko je novih in starih hiš, stanovanj in poslovnih prostorov, ki potrebujejo prvo notranjo ureditev ali manjšo oziroma večjo prenovo. Število ljudi, ki se odloča za prenovo enega ali več hišnih prostorov, se iz dneva v dan povečuje. Nič čudnega ob poplavi revij, televizijskih oddaj in spletnih strani, ki spodbujajo k takšni ali drugačni osvežitvi prostorov. Dejstvo pa je tudi, da posvečamo čedalje več pozornosti vplivu prostora, barv, materialov na splošno dobro počutje in navsezadnje tudi na delovno učinkovitost (zlasti ko gre za poslovne prostore). Vsi se želimo doma in v službi dobro počutiti.  

Naloga svetovalca za notranje preurejanje prostorov je, da svetuje in konkretno pomaga pri urejanju zasebnih ali poslovnih prostorov, da ti postanejo prijetni in privlačni za bivanje in delo. Sodelovati mora z arhitekti, pleskarji, slikopleskarji, tapetarji, mizarji, keramiki … Imeti mora dobro mrežo stikov, dobro mora poznati trg ponudnikov izdelkov in storitev na tem področju. Po potrebi, odvisno od naročnika, mora biti sposoben poskrbeti tudi za najmanjše dekorativne elemente v prostoru – od zaves do pohištva, slik, rož, svetilk …  

Prednost posla je, da lahko delate od doma in da so začetni stroški razmeroma nizki. Za delo potrebujete veliko domišljije in kreativnosti. Zaželen je občutek za delo z ljudmi, dobre komunikacijske in organizacijske sposobnosti. Navsezadnje boste morali koordinirati množico podizvajalcev.  

Torej, če ste eden tistih odvisnežev, ki mora v hiši nenehno kaj preurejati, imate s tem poslom priložnost, da to počnete vedno znova, in to na račun drugih.  

Dela je lahko veliko, le pravi pristop morate izbrati.  
 
Trg
Vaše stranke so lahko zasebniki in pravni subjekti. Specializirate se lahko za preurejanje točno določenih objektov (restavracij, manjših hotelov, savn, športnih centrov) oziroma prostorov (kopalnic, kuhinj, dnevnih sob, otroških sob …). To je ena od možnosti, namesto da preurejate celotno hišo ali poslovno stavbo od kleti do strehe.  

Nasvet
Začnite graditi mrežo poslovnih stikov na lokalnih podjetniških zbornicah in drugih organizacijah, ki vam lahko odprejo pot do prvih poslov. Vzpostavite stike z arhitekti in obrtniki. Objavite oglas na rumenih straneh, ponudite svoje nasvete v radijskih oddajah na temo prenavljanja ali napišite članke za revije, ki pokrivajo teme notranjega opremljanja in preurejanja.  

Priskrbite si kak program za notranji dizajn. V spletu jih najdete morje. Udeležujte se seminarjev in spremljate novosti s tega področja.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *