Tablični računalnik v rokah poslovneža

Avtor: Milan Simčič | Objava: 10.03.2003

Zgled iz prakse: direktor Klemen Zupan je v tablični računalnik prenesel kar vse poslovanje svojega podjetja.



Na računalniški trg je prišel nov izdelek, za katerega bi lahko rekli, da je nekakšen križanec med dlančniki in prenosnimi računalniki. Zaradi njegove oblike se ga je prijelo ime tablični računalnik (Tablet PC). Posebnost tabličnega računalnika je v tem, da je mogoče tipkovnico med delom ločiti od osrednjega dela z zaslonom. Tako dobimo iz prenosnega računalnika tablični računalnik. Zaslonski del je lepo zaobljen, vsi priključki so skriti pod pokrovčkom in tako je delo prav prijetno. Z zgornje strani so vidni trije gumbi za vrtenje zaslona (vodoravno-navpično in obratno) in zagon Journala. Spodaj so tri kontrolne lučke za omrežje, baterijo in brezžični omrežni vmesnik (IEEE802.11b). Na zgornji strani sta par tipk (Escape, Q) za hitro delo in drsnik za premikanje gor in dol.

Zaslon je neobčutljiv na dotik. Za delo moramo uporabljati posebno pisalo. Pisala pa ni treba vleči po zaslonu, saj deluje že kakih 5 mm nad zaslonom. To se izkaže še zlasti uporabno, ko želimo klikniti enkrat na eni in drugič na drugi strani zaslona. Kazalec se takoj pojavi tam, kjer je pisalo, kar precej olajša delo. Na posebnem pisalu je tudi gumb, ki predstavlja desni gumb na miški.

Razvoj tabličnih računalnikov je še na začetku, a se bodo zagotovo razširili vsaj tako, kot so se prenosni računalniki. Posebej za ta segment računalnikov je Microsoft razvil tudi operacijski sistem, ki podpira dodatne funkcije, nujno potrebne za delo. Sem zagotovo sodi podpora posebnemu pisalu in prepoznavanju pisave.

Izkušnje iz prakse

Direktor podjetja ZUPO.si d.o.o., Klemen Zupan, je uporabnik tabličnega računalnika, na katerega je prenesel poslovanje svojega podjetja. Resda njegovo podjetje deluje na področju informacijske tehnologije, zato se je v preizkus podal toliko lažje. Prosili smo ga, da nam predstavi uporabo tabličnega računalnika pri svojem vsakdanjem delu.

Kakšen računalnik ste uporabljali pred nakupom Compaqovega tabličnega računalnika?
Prenosne računalnike danes srečamo v vsakem poslovnem okolju in tudi sam sem že vrsto let kot edino delovno postajo uporabljal prenosnike različnih blagovnih znamk. Tako imam vedno pri sebi vse podatke, ki jih potrebujem pri delu. Poleg prenosnega računalnika sem si pri organizaciji dela pomagal še z vrsto elektronskih pripomočkov, od digitalnega diktafona do dlančnika iPAQ.

Kaj vas je pritegnilo, da ste se odločili za nakup prav tega modela?
Že mesece pred nakupom sem sledil dogajanju ob razvoju izdelka, tako na Microsoftovih kot Compaq/HP-jevih spletnih straneh. Čeprav me je motila skopost informacij, ki so bile na voljo v razvojni fazi, sem si kljub temu želel izdelek kupiti takoj, ko je prišel na trg. Poleg potešitve radovednosti je bilo poglavitno vprašanje: Ali je to izdelek, s katerim lahko opravljam celotno svoje delo, in ali je rešitev dovolj dobra, da jo lahko mirno priporočim svojim poslovnim partnerjem.

S katerimi težavami ste se srečali pri prehodu na nov način poslovanja?
Ker je bil ob nakupu tablični računalnik res popolna novost in neznanka, sem še približno mesec dni uporabljal stari prenosnik. Preverjal sem, kako močan in zanesljiv je dejansko novi izdelek pri običajnem delu, kakor tudi zabavnejše plati uporabe. In sem prišel do sklepa, da sicer ni “tehnološka odrešitev”, a je vseeno popolnoma zadovoljiva in uporabna napravica, s katero bom do naslednje večje novosti lahko opravljal vse delo.

Selitev poslovanja je bila popolnoma neboleča, saj sem tudi v prejšnjem prenosniku uporabljal operacijski sistem Windows XP in je različica v tabličnem računalniku le njegova nadgradnja z zanimivimi rešitvami, predvsem v zvezi z uporabo pisala namesto tipkovnice. Naj omenim, da bo v prihajajočem pisarniškem paketu MS Office 11 sklop funkcij, ki bo posebej namenjen tablični različici operacijskega sistema Windows XP.

Ker sprva še ni bilo na voljo namiznih razširitvenih enot, sem svoj tablični računalnik opremil z brezvrvično miško in tipkovnico, prek kartice PCMCIA FireWire pa uporabil še zunanjo enoto CD-RW/DVD+R in zunanji trdi disk, ki mi rabi za skladiščenja večje količine podatkov in kot arhiv. Vsi ti dodatki me čakajo na pisalni mizi, medtem ko zunaj pisarne uporabljam le zaslonsko enoto, ki je po velikosti primerljiva z običajnim rokovnikom, s to razliko, da imam vedno s seboj vse podatke, povezane s poslovanjem podjetja, kakor tudi zabavnejšo plat uporabe.

Katere prednosti prinaša tablični računalnik v vašem primeru?
Poleg zabavnejšega in z uporabo pisala tudi naravnejšega rokovanja, težko govorim o kakšnih izrazitih prednostih uporabe v strogo poslovnem smislu, na drugih področjih uporabe pa tablični računalnik resnično navdušuje. Prav zanimivo je opazovati štiriletnika, kako veselo riše in barva s pisalom, pa seveda igra igrice, gleda risanke v svojem kotičku ali v avtomobilu. Enkrat za podstavek uporablja tipkovnico, drugič pa ima raje le “zaslon” in lahko rečem, da je tablični računalnik v vseh pogledih robustna “igrača”.

Poglavitni prednosti pred malimi prenosniki sta snemljiva tipkovnica in vrtljivi zaslon, ki dajeta uporabniku veliko več svobode in udobja. Ker je tablični računalnik tudi dobro opremljen z razširitvenimi vtiči, ga skupaj z dodatki uporabljamo še kot družinski foto album. Slike iz digitalnega fotoaparata lahko pregledujemo prek reže CompactFlash ali diska. Zunaj pisarne je v tej reži običajno kartica bluetooth, ki mi omogoča komunikacijo s povezavo GPRS. Prav nič nenavadnega ni, če opravim poseg v strežniku pri našem poslovnem partnerju kar iz avtomobila na počivališču ob avtocesti.

Ko sem že na poti, se tablični računalnik znajde na podstavku armaturne plošče, kjer s pomočjo kartice GPS spremljam svojo pot na zemljevidu, in nemalokrat me tudi v Sloveniji preseneti, da sem si lego krajev, ki so le malo oddaljene od poti, predstavljal čisto kje drugje. V tujini pa se s pomočjo navigacije tudi sredi noči brez pomislekov pripeljete do na primer izbranega hotela. S seboj vzamete še kupček filmov na disku v zapisu divx in si jih ogledate v miru ali pa uporabite izhod za zunanji zaslon in s projektorjem zabavate večje občinstvo. Z uporabo zunanjega kodirnika MPEG-2 postane tablični računalnik še televizija in digitalni videorekorder, s katerim urejate tudi družinske video posnetke ali posnamete oddajo, ki je ne morete spremljati v živo.

Med programsko opremo, ki je priložena tabličnemu računalniku, najdemo Zinio Reader, ki je namenjen prebiranju revij, knjig in drugih tiskovin v elektronski obliki na kar najbolj naraven način. Seveda uporabimo pokončno lego zaslona brez tipkovnice. Takšna gradiva običajno prebiramo neposredno na internetu, za to je udobna tudi uporaba vdelane brezžične omrežne kartice, ki nam tudi sicer omogoča bistveno več svobode.

Našteli ste ogromno prednosti. Katere pa so glavne slabosti? Morda kaj še posebej pogrešate?
Omenil sem že, da tablični računalnik ni “tehnološki čudež” in je rezultat nekaterih kompromisov. Lahko rečem, da bi bilo dobrodošlo nekaj več procesorske moči. To se je zdaj pokazalo pri nekaterih zahtevnih aplikacijah, kot na primer pri zajemanju video posnetkov iz digitalne kamere. Po drugi strani pa procesor s skromnejšo porabo energije omogoča res dolgo delo ali zabavo brez zunanjih virov energije. Naprednejši uporabniki pa lahko za vsako težavo najdejo rešitev.


Kako se je spremenil način poslovanja z uvedbo tabličnega računalnika?
Težko rečem, da se je bistveno spremenil način poslovanja, zagotovo pa je postal zabavnejši. Podobno kot če ste pred leti telefonirali s starimi benefoni, danes pa hodite po mestu s telefonom v žepu in slušalko bluetooth na ušesu, klepetate s prijatelji, mimoidoči pa zavijajo z očmi in se sprašujejo o vaši psihi, ker ne opazijo slušalke. Torej v načinu poslovanja, razen z uporabo prostoročnih skic, zapiskov in podobnih rešitev, ni veliko novega, je pa tablični računalnik neopazen spremljevalec, ki ga ravno zaradi tega uporabite doma, v avtu, na dopustu ...

Morda še kak nasvet potencialnim uporabnikom? Je tablični računalnik primeren in uporaben za vsako dejavnost?
Tablični računalnik je uporaben za vrsto opravil, zagotovo pa ni primeren za zahtevna tehnološka načrtovanja ali kot običajna delovna postaja. Najlaže se bodo delu s tabličnim računalnikom privadili kreativni uporabniki, ki danes uporabljajo prenosnike in delo z njimi ne končajo ob odhodu z delovnega mesta. Če pa pomislim na domačo uporabo, lahko trdim, da bomo imeli po domovih v nekaj letih podobne naprave.
Poglejmo nekoliko naprej. Sprašujem se, koliko časa bodo šolarji še nosili težke torbe, saj so rešitve že na voljo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *