Tai chi chuan - resnični aktivni počitek

Avtor: Tone Ančnik | Objava: 10.10.2003

Sodobne oblike »aktivnega počitka« imajo pogosto prav nasprotne učinke in stresa ne odpravijo. Zakaj ne bi poskusili s preverjeno kitajsko veščino, ki prinaša harmonijo notranjosti in zunanjosti?



Večina ljudi želi biti dobrega videza in zdravja. A ko se odločimo poskrbeti zase, je prav zdravje pogosto že krepko načeto. Mnogi si tedaj poiščejo »rešitev« v hiperaktivnosti. Tek, kolesarjenje in tenis, ki so bili še nedavno oblike aktivnega počitka, so se nevarno spremenili v »vrhunske« športe in največkrat (zmerneži naj mi oprostijo) bolj spominjajo na divjanje ega kot pa na počivanje. Tako tudi prosti čas prispeva k stresom, ti se kopičijo in morda je prav, da si najdemo druge načine počivanja. Ena izmed možnosti je spogledovanje s kitajsko veščino tai chi chuan.  
 
Pasti sodobnega življenja 

Kako torej pobegniti iz pasti prevelike aktivnosti, ko nam misli neprestano švigajo, ko se težko osredotočimo le na eno stvar. Obsedeni smo z naglico. Ko sedemo, razmišljamo, kako bomo vstali, ko hodimo, neprestano pričakujemo cilj. Namesto da bi se osredotočili na sedanjost, na sedenje, hojo ... Vse težje razlikujemo med delom in počitkom. Potrebna sta oba, o tem radi modrujemo, hkrati pa smo vse bolj ujeti v past, iz katere niti ne poskušamo uiti.  

Tako resno ogrožamo svoje zdravje. Zdravje je kot ozonska plast. Potrebe po njej se bomo zavedli šele, ko bo izginila. Minute, preživete v udobnem naslonjaču, kot tudi pretirana športna dejavnost, za počitek že dolgo več ne zadostujejo. Kje je tista zlata sredina? Mislim, da je to tai chi chuan.

Nadaljevanje članka, kaj je tai chi chuan, lahko preberejo le prijavljeni uporabniki.


Kaj je tai chi chuan
 

Tai chi chuan je del velike družine tradicionalnih kitajskih borilnih veščin. V nasprotju s pri nas bolj znanimi »zunanjimi« veščinami (judo, karate, tae kwon do), ki temeljijo na uporabi telesnih sposobnosti izvajalca, je tai chi chuan »notranja« veščina, ki bolj kot zunanje sposobnosti izkorišča notranji dar posameznika, kot sta na primer notranja in umska energija.  

Tai chi chuan je torej tradicionalna borilna veščina, katere snovalci so bili dovolj daljnovidni, da so človeka in skrb za njegovo zdravje postavili pred samo učinkovitost veščine. Prepoznamo ga po počasnem, skoraj hipnotičnem gibanju, ki še najbolj spominja na posnemanje naravnih pojavov: piš vetra, pretakanje rečnega toka ali celo nihanje drevesnih krošenj. Osnova je neskončno gibanje, ki se niti ne začenja niti ne končuje in kot tako po izročilu (o načelih jin in jang) človeku edino zagotavlja harmonijo notranjosti in zunanjosti znotraj celote.  

Tai chi pomeni nasprotje med dvema skrajnostma, ki ga nazorneje prikažemo s simboloma jin in jang. To je krog, razdeljen na dve enaki, uklonjenima kapljama podobni polji. Eno je belo, drugo pa črno. Na sredini belega polja je črna točka, na sredini črnega pa bela. Gre za znan taoistični simbol, ki v bistvu označuje nasprotji, njuno medsebojno povezanost in odvisnost ter ne nazadnje prisotnost stalnega prehajanja. Chuan pomeni pest – telo ali borilno veščino. Prvi in drugi del imena skupaj predstavljata nam vsem znano dvojico: duha in telo, ki sta v harmoniji in gibanju.  

Načela vadbe 
 
Znano je, da ob pretiranem telesnem naprezanju izgubimo voljo in da lahko velika žalost ogrozi telesno zdravje. V tem tiči tudi skrivnost učinkovanja tai chi chuana, ki temelji na umirjenosti in usklajenosti. Gibi morajo biti zavestni, usklajeni, sproščeni, enakomerni in tekoči; dihanje je globoko in enakomerno (sape ne smemo zadrževati), telesna drža je sproščena, pokončna in naravna, brez napetosti v mišicah; vsi zagotavljajo telesno ubranost, energetsko polnost in pozitivno naravnanost. Pri tem je pomembno zavedanje sedanjosti. Samo če smo osredotočeni na trenutek, ki ga zdajle doživljamo, se lahko ubranimo stresov. Resničnost obstaja samo v sedanjosti.  

Tako si lahko s kombinacijo telesnih drž in gibov, dihanja in sproščanja oziroma meditacije, ki jih tai chi chuan vsebuje, v vseh starostnih obdobjih povrnemo mladostno vitalnost, preprečimo številne bolezni (na primer visok krvni tlak, artritis) in druge nevšečnosti, ki bi lahko ogrozile naše zdravje in z njim tudi naše delovne sposobnosti in splošno počutje. Takrat so naše telo, um in energija hkrati v medsebojni harmoniji. Še več. V gibih tai chi chuana je iznajdba. Gre za čudovito kitajsko folkloro, skozi katero izkažemo svoj telesni izraz. Znebimo se vsakega umetnjakarstva. Obvladujemo svoje misli, kretnje in prostor okoli nas. Hkrati gledamo in vidimo ter se tako bolje znajdemo v medsebojni komunikaciji. 

Obvladati tai chi chuan ni edina izbira, zagotovo pa je dobra in učinkovita, še zlasti, ker deluje takoj in zanj ne potrebujemo niti posebne opreme niti posebnega prostora. Vadbe se lotimo postopoma in brez naglice. Najprej obvladamo posamezne gibe in drže, ki jih potem, ko so že dobro utrjene, povežemo med seboj v nize, te pa spet v forme.  

Izvajanje forme lahko traja od nekaj minut do pol ure. Pomembna je rednost. Treba je imeti posluh, veselje in potrpljenje. Napredujemo vsak dan. Ne z enakimi koraki, kakor tudi ne z enakomerno hitrostjo, vendar se ves čas pomikamo naprej. Dobro je imeti učitelja, vendar smo za lasten napredek odgovorni sami. Znanje tai chi chuana z obvladovanjem forme še zdaleč ni zaključeno, vendar nam sproščeno doživljanje forme zadostuje za obnovo moči, za boljšo in daljšo koncentracijo, za boj proti stresu in z vsem tem za krepitev zdravja. 

Učinki 

Tai chi chuan omogoča varno vadbo, ki je primerna za vsakogar ne glede na starost in spol. Z vadbo tai chi chuana ne samo oblikujemo mišice in topimo odvečno maščobo, povečujemo učinkovitost srca in pljuč ter nižamo količino sladkorja v krvi, temveč dosegamo tudi zavedanje sedanjega trenutka. Spodbujamo svojo vitalno energijo in tako vplivamo na psihofizično zdravje v vseh starostnih obdobjih.  

Ker ga lahko izvajamo kot meditativno gimnastiko za zdravje telesa in duha ali kot zelo učinkovito borilno veščino, primerno za samoobrambo, je odličen odgovor na potrebe sodobnega človeka.

10 konkretnih navodil za vadbo tai chi chuana:


Zravnaj glavo.
Narahlo vzboči prsi in razširi hrbet.
Sprosti se v pasu.
Težo prenašaj z ene noge na drugo.
Sprosti ramena in komolca.
Uporabi znanje in ne sile.
Uskladi gibanje zgornjega in spodnjega dela telesa.
Telo vodi z umom.
Gibaj se brez premora.
Gibaj se umirjeno in počasi.

Našteta konkretna navodila varujejo tradicijo in so hkrati vez med različnimi rodovi izvajalcev. Obvladamo jih lahko samo z vajo. Kot začetniki še ne poznamo konkretnih navodil za vadbo tai chi chuana, zato pogosto izvajamo figure v formi le mehanično. Taka izvedba nas ne prevzame, to pa je tudi najpogostejši vzrok, da se vadbe hitro naveličamo.

S pomočjo konkretnih navodil nam uspe v najkrajšem času vpeljati v gibanje vse telo, zato je poznavanje in upoštevanje konkretnih navodil za tai chi chuan ena osrednjih prvin, s katerimi se moramo seznaniti na poti obvladovanja te borilne veščine. Prvih pet navodil je usmerjenih bolj na naše telo, drugih pet, ki so bolj zapletene in je zanje potrebno več časa, pa so usmerjene bolj na črpanje energije iz elektromagnetnih sil (ali chi) telesa.

Če upoštevamo samo prvih pet, s katerimi si popravimo telesno držo in hkrati izboljšamo položaj dihalnih poti, bomo kmalu občutili boljše kroženje krvi in lahko bomo dihali globlje. Sposobni se bomo sprostiti in stopiti v meditativno stanje. Z upoštevanjem preostalih pet navodil, ki nas vodijo k spoznanju, da sta bolj kot gibi velikih mišic pomembni razvrstitev kosti in moč kit ter da je pomembnejše vodenje gibov kot pa delovanje po fizikalnem načelu akcije in reakcije, se približamo zavestnemu in usklajenemu gibanju. Vseh deset načel skupaj nam daje podlago za »meditacijo v gibanju«, ki je tudi drugo ime za tai chi chuan.


 
Legenda:


tai chi - popolno nasprotje (jin in jang)
chuan - pest (tudi boks)
chi - notranja (ali vitalna ali življenjska) energija
tai chi chuan - borilna in zdravilna veščina

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *