Tatovi časa

Avtor: Mirjana Mladič | Objava: 06.03.2009

Dve uri za e-pošto, dve uri za klepet s sodelavci … Zaradi tatov časa ostajamo v službi dlje, kot zahteva samo delo.


Politika odprtih vrat je prijazna do zaposlenih, a vseeno raje določite čas v dnevu ali tednu, ko ste dosegljivi vsem sodelavcem, in čas, ko vas pri delu ne smejo motiti. (iStockPhoto)

Že veste, kdo ali kaj vam najbolj »krade« čas? Če ste v decembru in januarju delali analizo časa, kot smo predlagali v decembrskem Podjetniku, potem že imate vsaj približno sliko. Sama sem ob podobni priložnosti ugotovila, da je moj največji časovni potrošnik elektronska pošta. Pri treh uporabniških predalih to morda niti ni tako neobičajno, a vendarle sta debeli dve uri na dan za to opravilo odločno preveč. Dokler tega nisem ozavestila prek rednega beleženja porabe časa, se nisem zavedala, da za e-pošto porabim toliko časa. In od tega je bila vsaj polovica tistega zabavnega – saj veste, razne simpatične, poučne, vzgojne, zabavne predstavitve, filmčki in slike, ki jih je seveda treba poslati vsaj sedmim prijateljem ...
 
Tudi za vas ni prepozno, še vedno lahko začnete beležiti porabo svojega časa – za vsakih 15 porabljenih minut zapišite, kaj ste počeli, najmanj teden, še bolje pa 14 dni. Ko imate pregled porabe, brez sentimentalnosti ugotovite stanje. Morda porabite uro in več na dan za delo z e-pošto, brskanje po internetu? Ali pa so vaša vrata vedno odprta in imate veliko nenapovedanih »obiskov«, sodelavk in sodelavcev ali poslovnih partnerjev?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *