Tehnološki uspehi slovenskih grozdov

Avtor: | Objava: 12.07.2004



Na konferenci so predstavili dva zahtevnejša razvojno raziskovalna projekta, ki nastajata v slovenskih grozdih. Za oba je značilno, da združujeta potenciale iz več grozdov, torej gre za višjo obliko grozdenja.  

Prvi projekt je namenjen razvoju tehnologije za zmanjševanje organskih emisij v okolje v industriji. Evropska zakonodaja zahteva radikalno znižanje emisij, za kar niti Slovenija niti druge evropske države nimajo ustrezne rešitve. Večina tehnologij je predragih, zato bi njihova uporaba ogrozila konkurenčne sposobnosti podjetij. Slovenski strokovnjaki iz več grozdov zdaj že leto dni razvijajo boljšo rešitev, ki bi bila zanimiva za ves evropski prostor. O obsežnosti izziva govori podatek, da bodo lesarska podjetja morala v zmanjšanje emisij do leta 2007 vložiti 15 milijonov evrov. Če tega ne bodo storila, bo ogroženih sedem tisoč delovnih mest v lesarstvu in posredno še pet tisoč delovnih mest v drugih dejavnostih. Projekt so predstavili Igor Milavec (Razvojni center za lesarstvo, Pivka), Miloš Šturm (grozd KGH) in Ivo Kreča (KIV d.d., Vransko).  

Drug velik razvojni projekt v naših grozdih sega na področje izolacijskih materialov z možnostjo recikliranja za avtomobilsko industrijo in druge namene. Skupina podjetij razvija izolacijski material, ki ga bo moč izdelati z manj surovin, energije in emisij v okolje, ki ga bo moč reciklirati in bo zagotavljal večje udobje bivanja. Ob navedenih zahtevah bo imel enake toplotno izolacijske sposobnosti in večje zvočno izolacijske sposobnosti od obstoječih materialov. Projekt je predstavil Dušan Grabnar (Johnson Controls - NTU).

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *