Terjatve pri stečaju

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 05.04.2011



Leta 2009 nam dolžnik ni plačal računa za dobavljeno blago. Leta 2010 je dolžnik objavil stečaj, mi smo dolg prijavili v stečajno maso. Verjetnost, da bomo sploh kaj poplačani, je enaka ničli, stečajni postopek bo dolgotrajen. Radi bi terjatev odpisali in nas zanima, kako stvar pravilno knjižiti in kako si povrniti že leta 2009 plačani DDV.
 
V zaključnem računu za leto 2010 morate oblikovati za vrednost neplačane terjatve, za katero veste, da je vaš dolžnik v stečajnem postopku, oslabitev terjatev na kontih (debet 721 /  kredit 129), ki je v letu 2010 v davčnem obračunu davčno nepriznan odhodek. To tudi pomeni, da si še ne morete uveljavljati popravka že plačanega DDV, ki ste ga obračunali in plačali v letu 2009. Popravek DDV boste lahko naredili in uveljavili šele tisto leto, ko boste s strani sodišča prejeli sodni sklep o plačilu prijavljene terjatve. Navajate, da je verjetnost plačila nična oziroma malo verjetna in da sumite, da bo postopek dolgotrajen, vendar boste morali počakati toliko časa (let), dokler ne dobite sklepa sodišča o delnem poplačilu ali neplačilu prijavljenih terjatev, ki bo odvisna od višine navadne stečajne mase vašega dolžnika. Tisto leto, ko boste prejeli sklep sodišča, boste lahko obračunani DDV popravili za odstotek, za kolikor boste dobili poplačano terjatev. Če do delnega plačila ne bo prišlo (saj menite, da je verjetnost plačila nična), potem žal, obračunanega in plačanega DDV iz leta 2009 ne boste mogli nikoli terjati od države nazaj.
 
Če bo prišlo do delnega plačila, boste lahko delno uveljavljali DDV in ga knjižili na konte (debet 160 / 769 kredit).
 
Prav tako vam bo šele v tistem letu, ko boste prejeli sodni sklep, oslabitev iz leta 2010 v davčnem obračunu davčno priznan odhodek.
 
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *