Tipične klavzule za pogajanja z investitorjem

Avtor: Blaž Kos | Objava: 09.07.2012

Panoga tveganega kapitala je dokaj mlada, kljub vsemu pa so se v zadnjem desetletju izoblikovale tipične klavzule, ki so postale nekakšen standard pri tovrstnih investicijah.



Še pred nekaj leti so bile klavzule in splošni pogoji, poleg izkušenim investitorjem in pravnim službam, znani predvsem podjetnikom, ki so že šli skozi proces pridobivanja tveganega kapitala; danes pa je napisanih že mnogo knjig o tem, kaj pomeni posamezna klavzula in kakšne so možne posledice za podjetnika pri različnih scenarijih. Vsak investitor ima sicer povsem svoje videnje na pogoje investiranja, vseeno pa najdemo kar nekaj klavzul, ki se pojavljajo praktično pri vseh strukturah investicij.
 
Struktura investicije je zapisana v dokumentu, ki je temelj za pripravo vseh ostalih pogodb, in sicer družbene pogodbe, investicijske pogodbe, pogodb o zaposlitvi ter drugih morebitnih pogodb, ki dokončno urejajo relacije med deležniki. Za podjetnika je nujno, da dodobra pozna klavzule, ki se pojavljajo v strukturi investicije, preden se poda za iskanjem tveganega kapitala. Investiranje tveganega kapitala je prav tako kot druge oblike financiranja (kredit ipd.) do neke mere standardizirano in preden investiramo energijo v pridobivanje določenega vira financiranja, moramo poznati pravila igre.
 
Struktura investicije tveganega kapitala
 
Struktura investicije tveganega kapitala je za večino podjetnikov, ki gredo prvič skozi proces pridobivanja investicije kompleksna in zapletena. Na prvi pogled se lahko zdi tak dokument zelo zapleten in težko razumljiv, še posebej, če je napisan v angleščini. Kljub temu pa ne gre za znanost, ampak zgolj za ustaljen način sklepanja tovrstnih poslov, ki jih z nekoliko truda lahko razume vsak. Vsekakor kaže izpostaviti, da je za vsakega podjetnika nujno, da si pridobi izkušenega pravnika, ki mu pomaga razumeti celotno sliko strukture investicije. V pogodbah se pogosto skriva veliko »trikov«, ki jih mora podjetnik dodobra razumeti, da ni pozneje razočaran.
 
Podjetniki v začetku pogosto do investitorjev igrajo na karto zaupanja, in sicer v smislu, zakaj so potrebni tako strogi pogoji, če pa vlada zaupanje. Vendar to seveda pri investitorjih ne deluje, prav tako gre za napačen pristop. Namreč bolj ko so natančno in specifično usklajena pričakovanja in določeni pogoji sodelovanja, manjša je verjetnost, da bo v prihodnje v odnosu potekalo kaj narobe. Zato je smiselno, da se v začetku vloži nekoliko več napora predvsem v to, da pogoji ustrezno ščitijo tako investitorja kot tudi podjetnika pri različnih scenarijih, ki se lahko pojavijo v prihodnosti. V samem procesu pa se bo podjetnik izjemno veliko naučil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *