Trajnostna in kreativna arhitektura

Avtor: Martina Budal | Objava: 11.07.2013

Zaljubili smo se v les, v križno lepljenem lesu smo našli material, ki podobno kot beton arhitektom omogoča enostavno in svobodno oblikovanje.


Matevž Vrhovnik: »V povezovanju slovenskih podjetij vidim večjo konkurenčnost na evropskem trgu, ne samo v Sloveniji.«

Kot arhitekti smo projektirali hišo s tem materialom in spoznali njegov potencial, videli pa smo tudi, da ni na trgu nikogar, ki bi znal izpeljati celoten inženiring take zgradbe, ne stanovanjske hiše, ne poslovnega objekta, se spominja direktor podjetja Alfa Natura Matevž Vrhovnik. Ob podpori Marka Koncilje iz podjetja Alfa M je tako v začetku leta 2011, sredi globoke gradbene krize, nastalo podjetje za gradbeni inženiring iz križno lepljenih lesenih plošč. Pogumno ali neumno? »Kriza v gradbeništvu je voda na naš mlin, lahko pa bi trajala manj časa,« odgovarja Vrhovnik. Izkoristili so jo za pridobivanje novih znanj in pripravo produktov, s katerimi bodo, ko bo gradbeniški krč popustil, zelo konkurenčni, je prepričan.

 

Javni objekti na ključ

 

Eden od takih produktov je patentirana mala športna dvorana, ki so jo zasnovali skupaj s strokovnjakom za športne objekte Janezom Urbancem in v sodelovanju s kakovostnimi izvajalci različnih instalacij. Tako so k projektu pritegnili Energomont na področju elektro instalacij, Omega Air na področju strojnih inštalacij, CBD na področju statike, sodelovali so neposredno s požarnim inženirjem, Tria studio pa je poskrbel za arhitekturo. »Pri razvoju so sodelovala podjetja, ki vidijo svoj interes v izgradnji projekta, hkrati pa to pomeni, da je zagotovljen tudi izvajalec del,« pravi Vrhovnik. Športna dvorana je namenjena območju s pet do 10.000 prebivalci in je pravzaprav večnamenski objekt, primeren tudi za kulturne prireditve.

 

V Alfa Naturi pa so storili še korak naprej in za območje Evrope patentirali inženiring dvorane na ključ. Investitor tako dobi celotno projektno tehnično dokumentacijo z vsemi detajli, izračuni in certifikati, ki zagotavljajo, da bo športna dvorana najvarnejša, najcenejša, ugodna za vzdrževanje in konkurenčna vsem obstoječim sistemom gradnje. »Križno lepljen les je material, ki nam omogoča racionalno rabo, hkrati imamo na primer nosilen zid in vidno kakovost z notranje strani,« pove Vrhovnik. Postaviti jo je mogoče v šestih mesecih in prve predstavitve v tujini so obetavne. »Celo ljudje, ki se vseskozi ukvarjajo s športnimi dvoranami, vidijo, da je perspektivna, varčna, lesena, zdrava - tisto, kar okolje potrebuje,« pravi Vrhovnik. Ciljajo na avstrijski, italijanski in nemški trg, kjer je potreb po tovrstnih objektih veliko.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *