Trendi pri oblikovanju poslovnih prostorov

Avtor: Nina Belopavlovič | Objava: 01.06.2011

V sodobnih pisarnah skoraj ni več temnega pohištva, masivnega lesa in furnirja, veliko pa je bele barve, usnja, tekstila in drugih mehkih materialov.


Kadar je gospodarstvo v krizi, se to pri oblikovanju pohištva najbolj odraža v izboru barv. Veliko je bolj ali manj belega pohištva, tudi stolov in dodatkov.

Letos smo bili priča okrogli obletnici milanskega sejma, ki se je v petih desetletjih iz lokalne razstave razvil v verjetno največji in najbolj odmeven dogodek na področju oblikovanja notranje opreme na svetu. Salone Ufficio, ki vsaka tri leta poteka sočasno in na istem prizorišču kot pohištveni sejem, je znova postregel z nekaj novostmi. Tako kakor vedno bodo vsaj nekatere od njih določale trende v oblikovanju pisarniškega pohištva do naslednjega sejma.
 
Trendi pri mizah in predalnikih
 
Na prvi pogled ni bilo opaziti veliko novega. Mizne ploskve so še vedno filigransko tanke ali skoraj glomazno masivne. Prav tako je z nogami, ki jih včasih komaj opazimo, po drugi strani pa se pojavljajo tako kakor pri vsem ostalem pohištvu »retro« elementi. Predalnikov na kolescih je vsako leto manj, znova so pritrjeni na spodnji del mizne ploskve oziroma taki, ki nadomeščajo dve ali morda kar vse štiri noge pri delovni mizi.
 
Pri miznih ploščah je v rabi še vedno veliko stekla, ki pa ga proizvajalci po novem kombinirajo s pregradnimi elementi, pri katerih je kovino in umetne mase začel nadomeščati tekstil. Še vedno so aktualne mize, na katerih lahko delovno površino uporabnik dvigne tako visoko, da delo opravlja stoje. So pa omenjeni mehanizmi še vedno relativno dragi, saj dovolj preprosto prilagajanje višine za redno uporabo omogočajo le elektronski sistemi.
 
Posamezna delovna mesta se pogosto družijo v gruče, sploh kadar imamo opravka s skupinskimi pisarnami. Sistem otokov počasi nadomešča nizanje delovnih mest enega za drugim. Marsikateri proizvajalec za vezni element uporabi omarice ali predalnike, ki so ravno prav visoki, da omogočajo tudi sedenje. To postane še bolj udobno z dodajanjem blazin ali oblačenjem površine v mehkejše materiale od osnovnega mediapana, iverala ali ultrapasa.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *