Umetnost in vino z roko v roki

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.12.2003

Vinski bar Breg 2 je prava umetniško-vinska galerija, v kateri je Mariji Šemić uspelo združiti veliki ljubezni - klasično umetnost in vino.


»Včasih ne veš, kako se bodo stvari iztekle, toda treba je skočiti in začeti plavati«, pravi Mira Šemić.

Praznemu poslovnemu lokalu v središču Ljubljane je Mira Šemić letos dala pridih enkratne elegance, kjer lahko ob pokušanju vrhunskih domačih in tujih vin uživate v občudovanju umetniških del. Prepričana je, da je narediti dobro vino ravno tako umetnost, zato gresta z roko v roki. Osnovna zamisel bara je predstavljanje umetniških del javnosti ter širjenje kulture pitja dobrega vina. Za tako kombinacijo se je odločila tudi zato, ker, kot pravi, »ob sodobnem ritmu življenja ne vem, kdo si še vzame čas in gre v galerijo; razen če ne gostuje res že zelo znano ime, zelo znana razstava, sicer pa redko kdaj.«
 
Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.
 
 
Razstava naj bi se menjala na dva meseca, pri izbiri pa se je odločila za sodobno umetnost mlajših avtorjev, ker pristaja v ambient. Bar je prijetno in poučno urejen, tako da se vsak gost počuti udobno, domače. »Ključ za uspeh vinskega bara so predvsem dobra ponudba, dober ambient in seveda ustrezen lastnik,« pravi Mira Šemić. Naložba v opremo je znašala okrog 200.000 evrov. Promocijo pa zaupa kar marketingu od ust do ust. 

Vse, kar je najboljšega na trgu 

Mira Šemić, ki je po izobrazbi ekonomistka, je organizatorka sejmov, lastnica špedicijskega podjetja in restavracije. V poslu z vinom je že osem let in v tem izredno uživa. »Kultura pitja je v tujini veliko večja, stvari pa se spreminjajo tudi v Sloveniji,« meni. 
Trenutno lahko v baru izbirate med okoli 180 etiketami vin, na voljo je vse, kar je trenutno najboljšega na trgu, predvsem vina slovenskih vinarjev (90 odstotkov, 10 odstotkov je tujih vin). Po želji lahko dobite tudi hladne prigrizke iz izbranih sirov, kraških salam, pršuta, različne zelenjave. Osemindevetdeset odstotkov vina točijo na kozarec, samo tako imenovanih predikatnih vin ne. Šestindevetdeset odstotkov ponudbe so slovenska vina, drugo so tuja. Z majem 2004 pa bo tudi bogatejša ponudba tujih vin, ker bo precej olajšan njihov uvoz.  
 
Vina za lokal izbira sama, opravljen ima tudi sommmelierski tečaj. Ker ima sloves poznavalke vina, pridejo k njej le tisti vinarji, ki imajo res dobra vina. Pri izbiri pazi, da ima največ dve do tri vin enega vinarja ter da ima čim več različnih vinarjev. Zanimiv je morda tudi podatek, da prodajo v povprečju več dragih vin, »mogoče«, opozarja Mira, »prav zaradi možnosti, da lahko na kozarec poskusijo vrhunska vina, ki se sicer ne dobijo v restavracijah, trgovinah«. 

Cene steklenic za mlada vina so že od 2800 tolarjev, najdražja steklenica slovenskega vina je 8000 tolarjev, najdražja tuja vina pa 7000 tolarjev. Ko bo konkurenca velika, bo drugače. Vina lahko pijete samo v lokalu, ne morete pa kupiti steklenice za domov.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *