Umetnost je inovatorstvo

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 05.02.2009

Matjaž Sokač, vsestranski umetnik in podjetnik, je začel z izdelavo modelov letalskih in raketnih modelov, danes pa ustvarja edinstvene reliefne slike dreves.


Matjaž Sokač

Samostojni podjetnik Matjaž Sokač združuje umetnost in inovatorstvo in že več kot desetletje uresničuje svoje ideje. Pripoveduje o zgodbi vsakega izdelka, uniji znanja in ideje, katerega kot lepilo združuje umetniška žilica.
 
Od kod ideja za umetniško ustvarjanje?
Začel sem v rani mladosti, z modeli raket, letal, avtomobilov, jadrnic in čolnov. Takrat sem pridobil prve izkušnje pri ustvarjanju. Pri 16 letih sem dobil preblisk, vizijo svojega prvega poklica. Sem samouk, izdelal sem mnogo tehnologij in orodij. Izhajam iz notranjega navdiha.
 
Opredelitev umetnika?
Triada. Mnogo je rokodelcev, ki niso pravi umetniki, pa tudi vsak podjetnik ni dober podjetnik, treba je imeti lastnosti in spretnosti enega in drugega. Dober umetnik je pogosto inovator, saj izraža svoj pogled na svet, do podjetniškega znanja pa se prebija počasi, po mrvicah. Pomembno je poznavanje lastne sposobnosti in lastnosti materiala, s katerim delaš. Pogosto se na podlagi ponesrečenih poizkusov ustvari pomembne umetnine.
 
Imate pomočnike?
Delamo trije, občasno zaposlimo še dodatne pomočnike.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *