Uniforma

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 07.03.2011

Uniforma je ponekod pomemben element delovnega okolja. Izkazuje pripadnost, zaščito, včasih dokazuje celo izvirnost.


(Big Stock Photo)

Uniforma je v nekaterih javnih uradih, tovarnah in raznih podjetjih prisotna že desetletja in stoletja. Primarno ima funkcijo zaščite pred zunanjimi vplivi in umazanijo. Ima tudi funkcijo izkazovanja pripadnosti določeni ustanovi ali stroki dela. Najbolj splošno znane so uniforme vojske, policije in zdravstvenih ustanov. V teh primerih je nošenje uniforme ustanove, kateri ne pripadaš, celo kaznivo.
 
Pa vendar se ljudje radi tudi z vsakdanjo modo zgledujejo po določenih uniformah, še posebno po vojaški modi, ki je lahko predvsem najstniški trend. Iz uniform izvirajo razne modne smernice, ki posnemajo njihove linije. Nekatere take oblike se primejo tudi v drugih ustanovah ali podjetjih.
 
Glede na delovno okolje ločimo kar nekaj vrst uniform, ki so postale že nuja. Take so na primer uniforme v kulinariki, frizerstvu, kozmetiki in wellnessu, gradbeništvu in avtomehaniki, električarstvu, prodaji živil in drugih poklicih. Uniforme imajo določene standarde, ki se jih je dobro držati, saj so tudi neka vrsta študije, narejene na podlagi učinkovitosti in primernosti glede na delovno okolje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *