Uporabniška elektronika

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 01.06.2011

Uporabniška elektronika, včasih smo jih rekli tudi zabavna elektronika, je izjemno obetaven trg, ki po krizi spet raste. Predstavljamo nekaj novosti, ki jih bodo prikazali na največjem sejmu v Berlinu v septembru.


Novosti za novinarje in analitike: maskota sejma Miss IFA z naprednim 60-palčnim televizorjem Aquos Quattron 3D LED LCD podjetja Sharp.

Uporabniška elektronika se je včasih ukvarjala samo z napravami za domačo zabavo, zaradi česar so jo imenovali tudi »zabavna elektronika«. Zadnja leta se zabava v vse večji meri prekriva z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami ter se vse več njenih izdelkov uporablja tudi za poslovne namene. Kot pravi eden od analitikov: »Ne obstajajo jasne lastnosti, ki bi omogočale razlikovanje tistega, kar imenujemo uporabniške naprave, od tistega, kar imenujemo profesionalne naprave – meja je razpadla.«
 
Analitiki nemškega združenja za uporabniško in komunikacijsko elektroniko gfu ocenjujejo, da je uporabniška oziroma nekdanja zabavna elektronika že postala del glavnega toka IKT ter da so mnoge njene tehnologije in naprave pridobile tudi poslovni pomen. Uporabniška elektronika je velik posel že po svojem tržnem učinku – samo v Evropi bo letos prinesla 56 milijard evrov prihodka. »Po ostrem upadu zaradi svetovne finančne krize tržišče zdaj okreva,« pravi dr. Reiner Hecker, predsednik upravnega odbora gfu. No, to je le vrh poslovne uporabniške »ledene gore«. Vrednost uporabniških tehnologij in izdelkov raste iz dneva v dan, medtem ko milijoni uporabniških naprav prihajajo v podjetja in ustanove ter postajajo del vsakdanje strojne opreme za poslovanje.
 
To se je lahko videlo tudi na nedavni razstavi ob predstavitvi največjega sejma uporabniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA, ki bo potekal med 2. in 7. septembrom v Berlinu. Na predstavitvi sejma v španskem mestu Alicante so novinarjem svoje najnovejše izdelke in tehnologije predstavila nekatera vodilna podjetja – Panasonic, Loeve, Sharp, Philips, Siemens, Samsung, Innergie, Hannspree, Snap, Bosch, Ford in WMF.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *