Uredite si finance

Avtor: Stanko Levičar | Objava: 09.03.2009

Ne glejte v finančno vzvratno ogledalo, temveč si uredite evidenco svojih financ tako, da boste videli tudi, kaj prihaja, in ne le, kaj je bilo. Pri tem vam lahko pomagajo spletne aplikacije.



Upravljanje podjetja le na podlagi preteklih podatkov o prometu je podobno, kot če bi vozili avtomobil in pri tem gledali le v vzvratno ogledalo namesto naprej. Videli bi le, kaj se je zgodilo, ne pa tudi, kaj prihaja. Za uspešno poslovanje pa je ključno ravno predvidevanje tistega, kar še bo – od prihodnjih naročil do (ne)plačil naših strank ter stroškov, ki jih bomo imeli.  

Le tako lahko namreč odreagirate vnaprej, preden bi zašli v težave. Če bi lahko razbrali, da vas v prihodnjih dveh mesecih čaka kar nekaj večjih izterjav, in to od strank, za katere veste, da so slabi plačniki, potem bi bilo morda smiselno odložiti večji nakup novega stroja, da vam ne bi potem zmanjkalo denarja za plače. Sliši se preprosto in samoumevno, a že pri malo večjem številu poslovnih dogodkov lahko hitro izgubimo celotno sliko o poslovanju.  
 
Kaj nam mora ponujati finančna evidenca 
 
Četudi je vaše podjetje malo, je za varnejše in uspešnejše poslovanje nujno, da imate skrbno zabeležene vse prihodke in odhodke, kakor tudi seznam odprtih prejetih in izdanih računov, tako zapadlih kot nezapadlih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *