Utemeljitev za Podjetnika leta 2005

Avtor: | Objava: 17.03.2005



Docent dr. Aleš Štrancar je odigral osrednjo podjetniško vlogo pri razvoju podjetja BIA Separations, ki danes prodaja svoje izdelke farmacevtskim in biotehnološkim podjetjem po vsem svetu. Sodeluje v zahtevnih raziskovalnih projektih s tujimi partnerji*, ves čas razvija nove tehnologije  - tudi za našo farmacevtsko industrijo - ter sodi v sam svetovni vrh po privlačnosti za naložbe tveganega kapitala. 

Vse to je sad podjetniške strategije, ki je bolj doma v ZDA kot v Evropi, kaj šele v Sloveniji. Ta strategija temelji na dolgoletnih vlaganjih v raziskave in razvoj - pri katerih sodelujejo skladi tveganega kapitala in poslovni angeli, kot je to tudi primer pri podjetju BIA Separations. Vrednost takšnega podjetja se meri po lastništvu novih tehnologij in ne po izkazanih tekočih dobičkih. Končni finančni cilj takšnega razvoja je prodaja podjetja ali nastop na borzi z velikimi kapitalskimi dobički.  

Dr. Aleš Štrancar je pokazal podjetniški pogum, da v Sloveniji vleče poteze, ki so zahtevne že za razvita podjetniška okolja. Njegova podjetniška vizija in strategija, ki kombinira zahtevno raziskovalno delo in podjetništvo - kar potrjujejo patenti, mednarodni ugled  v znanstvenih krogih, razvojni partnerji ter kupci -  je izjemen zgled slovenskega podjetništva na visokotehnološkem področju in predstavlja izziv slovenski akademski sferi in podjetniškemu okolju - mu bomo sledili?   

-------------------------
* Raziskovalni projekti: med drugim pri razvoju cepiv za SARS in ptičjo gripo, ki je eden najbolje ocenjenih projektov v šestem okvirnem programu EU.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *