Učinkovito delovno mesto in feng šui

Avtor: Špela Kryžanowski | Objava: 13.06.2006

Starodavna kitajska umetnost življenja v harmoniji z okoljem je uporabna tudi na delovnem mestu, kjer si lahko pomagamo s štirimi praktičnimi pravili.



Feng šui (v pinjinu shui) je trenutno zelo v modi, zato se za ureditev delovnega okolja po feng šuiju odloča vse več podjetij. Vendar je pomembnejše od trenda dejstvo, da se lahko od te starodavne kitajske modrosti veliko naučimo tudi sodobni Evropejci.  
 
Živeti v harmoniji z vesoljem 

Feng šui je starodavna kitajska modrost, ki nas uči umetnosti življenja v soglasju s silami vesolja. Uči nas, kako urejati in oblikovati naše okolje, da bo z nami v harmoniji. Izhaja iz prepričanja, da sta človek in njegova okolica neločljivo povezana. Kadar se spreminja okolica, to vpliva tudi na človeka, in nasprotno. Kadar se spreminjata človek in družba, preoblikujeta okolico in svet po svoji novi podobi. Če to soodvisnost razumemo, jo lahko začnemo v svojem življenju zavestno uporabljati. In to je pravzaprav bistvo učenja feng šuija; podpiranje ugodnih vplivov in zmanjševanje manj ugodnih vplivov.
 
Levo je primer slabega položaja delovne mize glede na prostor, desno pa dober položaj mize v istem prostoru. Shema je iz knjige: Feng shui, avtor Guenther Sator, Graefe und Unzer Verlag, Muenchen, 1998, str. 117.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *