V sodelovanju z naravo

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 03.06.2010

Eden glavnih tehnoloških trendov v zadnjih letih je »zeleni IKT«. Njegov cilj je narediti proizvodnjo, uporabo in uničevanje računalnikov ter druge informacijske in komunikacijske opreme bolj varčne in manj škodljive za naravo.


V sodelovanju z naravo: nova ekotipkovnica Fujitsu (KBPC PX Eco) je namesto iz plastike izdelana iz biorazgradljivih materialov.

Skoraj polovica podjetij vseh velikosti pri nakupu skrbi, da nova oprema ustreza vsaj nekaterim »zelenim« kriterijem, kaže raziskava analitskega podjetja Forrester Research s konca leta 2009. V obsežni anketi je 47 odstotkov od 900 IT profesionalcev iz 600 podjetij potrdilo, da že ima zeleno strategijo IT, medtem ko jih dodatnih 30 odstotkov proučuje morebitni projekt. Samo 23 odstotkov vprašanih nima nobenih načrtov na tem področju.  

Podjetja z »zelenim načrtom« kot vodilni motiv za svojo ekološko osveščenost omenjajo zmanjšanje operativnih stroškov, povezanih z energijo, na drugem pa znižanje drugih stroškov (predvsem vzdrževanja opreme in plač delavcev IT), na tretjem pa skrb za naravo.  

Informacije proti okolju 

Po raziskavi analitske hiše IDC je količina informacij proizvedenih, shranjenih in kopiranih v toku leta 2009 dosegla 800 milijard gigabajtov, kar je več od desetkrat več od informacij, ki jih vsebujejo vse doslej napisane knjige. Količina informacij, proizvedenih in kopiranih letos, bo presegla neverjetnih 1,2 zetabajta (1,2 x 1021 bajtov). IDC opozarja, da ima tako hitro širjenje informacij resne posledice na okolje, ker zahteva vse večjo porabo naravnih virov za gradnjo podatkovnih centrov in strežniških farm ter porabi vse večje količine energije. Dober del teh sredstev pa se porabi brez pravega izkoristka, nasprotno, z njimi se ravna naravnost razsipno. Povprečna stopnja izkoristka strežnikov se giblje med komajda 5 in 15 odstotki, omrežna podatkovna skladišča pa so izkoriščena od 20 do 40 odstotkov. 
 
Podjetja torej plačujejo toliko energije, kolikor je je potrebne za 100-odstotno izkoriščanje zmogljivosti njihovih podatkovnih centrov ali omrežnih skladišč, izkoristijo pa samo skromne odstotke zmogljivosti, kar predstavlja ogromno izgubo energije in denarja. Po izsledkih IDC več kot 70 odstotkov informacij, ki jih podjetja zbirajo, ne izkoristijo nikoli ali pa jih uporabijo zelo redko.  

Industrija IKT vpliv nagle rasti informacij na okolje lahko zmanjša predvsem tako, da poveča stopnjo izkoriščanja. IDC kot ključne v tem smislu prepoznava tri iniciative: virtualizacijo in konsolidacijo, upravljanje življenjskega cikla informacij ter izogibanje večkratnega shranjevanja podatkov. Virtualizacija in konsolidacija sta bistvenega pomena za ohranjanje energije v podatkovnih centrih, v katerih vodje IT žal ne razmišljajo dovolj o racionalizaciji porabe energije in hlajenja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *