V stikih z Američani, Japonci, Arabci

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 10.10.2000

V stikih s poslovneži z različnih koncev sveta, ki jih ne poznamo najbolje, se ne moremo ravnati kar »po občutku«, kajti kar je ponekod vljudno in zaželeno, je lahko drugod zelo žaljivo.



K uspehu poslovnih stikov veliko prispeva dobra »kemija«, ki se ustvarja med sogovorniki, zato je zelo pomembno poznati posebnosti posameznih narodov, in še posebej je dobro vedeti za stvari, ki jih v stiku s tujimi poslovneži ne smemo narediti.

Američani so lahko zelo osebni

Za moške v severni Ameriki velja, da se med predstavljanjem vedno rokujejo, kar pa za ženske ne velja vedno. Zelo veliko pozornosti posvečajo točnosti prihodov na sestanke in zamude pri njih pomenijo veliko nevljudnost. Na sestankih ne izmenjavajo vizitk, razen če bo potrebno spet vzpostaviti stik. Ponujene vizitke sicer ne zavrnejo, toda ne smemo jim zameriti, če nam ne dajo svoje. Sestanke radi izpeljejo v času tako imenovane opoldanske malice -bruncha (okrajšava iz angleških besed za zajtrk in kosilo, breakfast in lunch). Brunch poteka med 10.30 in 11.30, tu gre za običajen bife s hladno in toplo hrano. Gostje si postrežejo sami, stoje ali pa sede.

Ponavadi vas takoj začnejo klicati po imenu, čeprav jim tega morda niste predlagali, vendar velja, da je to za njih običajna poslovna praksa. V pogovorih pri družabnih srečanjih so lahko zelo osebni in vas kaj hitro lahko doleti kakšno osebno vprašanje, ki ga kje drugje ne boste deležni.

Zelo pazljivi moramo biti pri obdarovanju, saj je po ameriškem zveznem zakonu zgornja meja za njihovo davčno olajšavo le 25 dolarjev. Zato je morda boljše, če jih peljete na poslovno kosilo ali večerjo, saj z davki v tem primeru ne bo prav nobenih težav.

Za Američane velja, da posel zanje ni sklenjen, dokler nima zakonske podlage, torej ustni sporazum ni vreden papirja, na katerem je napisan, po besedah Sama Goldwyna.

Japonci zahtevajo pripravljenost

Japonskim poslovnežem še vedno veliko pomeni njihov tradicionalni način pozdravljanja, torej dolg, globok priklon, ne pa stisk roke. Vendar se ne priklanjajte, dokler se z gostom ne spoznate boljše. Vizitke morate izmenjati takoj že na prvem sestanku, ponuditi in prijeti pa jih morate z obema rokama. Poslovneža nikoli ne naslavljajte po imenu, saj je to namenjeno le družini in prijateljem. Japoncem tudi niso ljubi tesni telesni stiki, zato se izogibajte trepljanju po ramenih ali rokah. Kot veliko nevljudnost sprejemajo zehanje. Ko jim kažemo določene stvari, velja pri njih, da jih moramo kazati s celo roko, za smeh pa velja, da ni nujno, da pomeni veselje, temveč s tem lahko izražajo zadrego. Zelo strogo se držijo hierarhične lestvice, zatorej so do svojih nadrejenih ubogljivi in nikoli ne pokažejo odkritega nestrinjanja. Zelo se držijo točnosti in na sestanke hodijo zelo pripravljeni, kar pa pričakujejo tudi od nasprotne strani. Žena v poslovnem svetu ne igra pomembne vloge in gost bo pričakoval, da boste na kosilo ali večerjo povabili samo njega. Tudi preveč osebnih vprašanj ni dobro postavljati, saj jih lahko spravimo v precejšnjo zadrego. Zelo pazljivi moramo biti tudi pri izročanju daril. Na to jih moramo opozoriti prej, da so na to pripravljeni. Darila jim ne izročamo v velikem krogu ljudi, temveč bolj zasebno, darila odpirajo na samem, saj ne želijo kazati svojih čustev. Za darila velja, da jih je potrebno zaviti v pastelne barve in nikoli s pentljo. Parno število naj bi prinašalo srečo, nikoli pa ne smete podariti štirih predmetov, saj je štiri hkrati beseda za smrt. Nikoli tudi ne pošiljajte rdečih čestitk, saj na Japonskem pošiljajo rdeča obvestila ob pogrebih.

Za Arabce si vzemite čas

Arabski poslovneži pozdravljajo najprej s pozdravom salam alejkum, nato sledi stisk roke, včasih položijo desno roko na srce, hkrati vam lahko položijo roko na desno ramo in vas poljubijo na obe lici. Za ženske še vedno velja v veliki večini primerov, da se z moškimi poslovneži ne rokujejo, temveč jih le pozdravijo z rahlim nagibom glave. Za arabski svet velja, da čas pri sklepanju poslov ne pomeni nič, torej morate si vzeti dovolj časa, saj je nevljudno da kogarkoli opozarjate na zamude ali da na kakršen koli način pokažete, da ste v časovni stiski. Nikoli ne smete sedeti s takimi poslovneži tako, da mu kažete podplate čevljev, to je zelo žaljivo. Ne pričakujte, da boste spoznali njihove družine, bodite tudi previdni pri pogovorih, ki se vsebinsko vežejo na zasebno življenje, zdravje. Ko bodo vaši gostje, bodo pričakovali, da jih boste izkazali podobno gostoljubje, kot ste ga bili deležni pri njih (ponavadi je to zelo razkošno ). Arabskim gostom ob prihodu takoj ponudite pijačo ali prigrizek (čaj, kavo, pecivo), vendar vedno imejte v mislih, da so njihove prehranjevalne navade zelo stroge in da alkohola v veliki večini ne pijejo, vendar so tudi izjeme. Pri tradicionalnem arabskem obredu je v navadi jesti z desno roko, med jedjo pa je zelo nevljudno mahati z levo roko in kazati s prstom. Darila tukaj ne igrajo pomembnejše vloge in so le del gostoljubja. Zelo so priljubljena darila znanih blagovnih znamk, izogibajte pa se robčkom, saj jih povezujejo s solzami in poslavljanji.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *