Varni pred virusi in hekerji

Avtor: Vasiliy Dyagilev | Objava: 06.10.2011

Informacijske tehnologije bistveno olajšajo vsakodnevno poslovanje. A splet je tudi vir številnih zlonamernih programov, ki lahko podjetju povzročijo veliko škode. Pred njimi ni varen nihče, zato morajo tudi mala podjetja poskrbeti za informacijsko varnost.



Informacijske tehnologije so v pomoč pri oblikovanju številnih poslovnih procesov in modelov, ki jih uporabljajo mala podjetja. Čeprav nujne, so za manjša podjetja, ki poskušajo delovati brez lastnega sistema IT, postale vir nevarnosti. Zato je pomembno, da mala podjetja poznajo in upoštevajo osnovna pravila varnosti IT, ki jim pomagajo ščititi pomembne podatke, ohranjajo stabilnost računalniških operacij ter zmanjšujejo nepotreben čas in stroške za upravljanje infrastrukture.
 
Za učinkovito delovanje podjetij je nujna aktivna uporaba informacijskih tehnologij. Zaposleni in partnerji podjetja si izmenjujejo informacije in koordinirajo svoje aktivnosti prek elektronske pošte in mobilnih telefonov ali iščejo podatke na spletu. V računalnikih hranijo pomembne dokumente, z uporabo raznih avtomatiziranih sistemov za oblikovanje finančnih poročil in zbiranje informacij pa sprejemajo ključne poslovne odločitve. Računalniki in moderna komunikacijska sredstva se uporabljajo praktično v vseh procesih delovanja, posledično pa so zaposleni razbremenjeni rutinskih opravil, ki vključujejo uporabo številnih dokumentov.
 
V nekaterih poslovnih sferah, še posebej v storitvenem sektorju, je uspeh v veliki meri odvisen od kakovosti sodelovanja s poslovnimi strankami. To se še posebej nanaša na mala podjetja, zato je pomembno, da ta uporabljajo preprosta in učinkovita sredstva za komunikacijo s strankami, kot je elektronska pošta, interaktivne spletne strani in podobno. Informacijske tehnologije, še posebej svetovni splet, lahko malim podjetjem prinesejo več priložnosti kot velikim. Splet jim omogoča, da hitro in cenovno ugodno iščejo potencialne stranke, se z njimi povezujejo in ponudijo svoje po meri oblikovane storitve.
 
Tveganje obstaja, vedno
 
Nekateri ocenjujejo, da je njihovo podjetje premajhno, da bi imelo kakršnokoli vrednost za kiberkriminalce. Na žalost se motijo. Proces ustvarjanja in razpošiljanja zlonamernih programov je zdaj tako poceni, da lahko tarča postane kdorkoli. Ni nujno, da je načrtovan napad zlonamernega uporabnika tisti, ki povzroči podjetju resno škodo v internetu. Do izgube poslov lahko pride zaradi kraje podatkov, nepooblaščenih sprememb, odpovedi pogonov ali podobnih nesreč v IT.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *