Varno delo z računalnikom

Avtor: Katarina Kacjan Žgajnar | Objava: 06.03.2009

Ureditev delovnega mesta ni samo stvar dobre volje delodajalca, ampak so zahteve natančno predpisane v Pravilniku o varnosti in zdravju pri delu.


(Big Stock Photo)

Monotona večurna ali celo celodnevna uporaba računalnika je izjemno naporna. Na takšnem delovnem mestu so prisotne številne obremenitve: delo je statično in pogosto enolično, drža telesa je največkrat prisilna, zaslon zahteva dober vid, omejen je tudi stik z okoljem.
 
Takšno delovno mesto mora biti urejeno v skladu z zahtevami, ki so zapisane v Pravilniku o varnosti in zdravju pri delu s slikovnim zaslonom. Podrobnejše zahteve glede opreme, delovnega okolja in programske opreme so navedene v prilogi pravilnika.
 
Oprema
 
K opremi delovnega mesta štejemo: zaslon, tipkovnico, delovno mizo oziroma delovno površino in delovni stol.
 
Zaslon je edini del računalniške opreme, ki je neposredno povezan z uporabnikom in vpliva na njegovo počutje. Dober zaslon mora omogočati nastavljivost po višini in nagibu, premikanje v vodoravni in navpični smeri ter vrtljivost okrog navpične in vodoravne osi. Imeti mora tudi visoko grafično ločljivost. Zaslon ne sme biti osvetljen bolj, kot so drugi predmeti; če je presvetel, lahko izniči nastavitev kontrasta.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *