Varno plačevanje v spletu

Avtor: Matic Zupančič | Objava: 09.03.2013

V plačevanju računov z osebno ali poslovno bančno kartico v elektronski različici banke prav zares ni več niti trohice skrivnostnosti. Te plačilne poti so že utečene, standardizirane in jim zaupamo. Hkrati tudi vemo, da moramo, kot povsod, biti previdni in se obnašati odgovorno.



Pri plačevanju s kreditnimi karticami se nekaterim uporabnikom začno porajati vprašanja, podvomijo v varnost in če se le da, poiščejo drugačen način, kako priti do želenega izdelka ali storitve. Dvomi v varnost in zlorabe so seveda na mestu – tudi zaradi primerov, ki jih morda poznamo. Za vsak primer, če nikogar ne poznate, navajamo izkušnjo avtorja tega članka, ki so mu neznanci poskušali zlorabiti kreditno kartico. V poznih večernih urah ga je presenetila serija SMS sporočil (vklopljen varnostni mehanizem, ki ga omogočajo ponudniki kreditnih kartic). Nekdo je skušal uporabiti podatke kartice za nakup. Ker je prvemu sporočilu, da je bilo zaračunanih 5 dolarjev, sledilo drugo, češ da je bilo plačilo stornirano, nato pa se je zgodba ponovila še enkrat za drugačen znesek, se alarmi niso pretirano oglasili. Zjutraj pa klic iz banke: »Gospod, ste slučajno vi v Las Vegasu v hotelu uporabljali kreditno kartico?«. Kartica je bila seveda takoj preklicana in k sreči ni prišlo do škode. Celotnemu zapletu je očitno botrovala premajhna pazljivost.  

Jasno je, seveda, da se vedno ne konča tako in znani so primeri nepridipravov, ki so si pridobili milijone premoženjske koristi. Zagotovo ste že slišali, ko je ta ali oni (predvsem tuji) trgovec javno objavil, da mu je bilo ukradeno večje število podatkov o kreditnih karticah uporabnikov (k takim objavam jih marsikje zavezuje zakonodaja). Vsekakor slaba reklama za trgovca.  

Ni pa potrebe, da bi nas ti primeri odvrnili od uporabe sodobnih plačilnih poti. Držati sem moramo le priporočenih dobrih praks, pa bo tveganje minimalno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *