Večfunkcijske naprave

Avtor: Milan Simčič | Objava: 07.05.2009

Namesto da pisarne obremenjujete s tiskalniki, faksi, fotokopirnimi stroji in optičnimi bralniki, lahko kupite eno samo večfunkcijsko napravo.


Večfunkcijske naprave za velika podjetja so prave tiskarne v malem. Znajo praktično vse, natisnjene dokumente tudi spnejo in zložijo v kuverte.

V zadnjem času, ko je recesija stopila tudi skozi naša vrata in je treba varčevati in zniževati stroške, je uporaba in nakup večfunkcijske naprave v podjetjih več kot upravičena. Že samo ime pove, da taka naprava opravlja več funkcij. Praviloma gre za fotokopiranje, tiskanje, optično branje (skeniranje) in pošiljanje telefaksov. Po zasnovi pa se naprave med seboj precej razlikujejo. Ločijo se tudi po tem, ali so namenjene večjim ali manjšim podjetjem. Nekatere pa so namenjene le domači uporabi. Poznamo tudi posebne večfunkcijske naprave, ki so namenjene velikim podjetjem in imajo ogromno funkcij.
 
Poslovanje v podjetju
 
Pri poslovanju potrebujemo fotokopirni stroj, tiskalnik dokumentov, v zadnjem času pa nekoliko manj telefaks. Odvisno od poslovanja ponekod potrebujejo tudi optični tiskalnik. Vsaka izmed teh naprav zaseda prostor v pisarni. Poleg tega vsaka izmed naprav tudi v mirovanju porablja električno energijo. Morda tiskalnik in fotokopirni stroj ne uporabljata enake barve, tonerja. Da ne omenjam dejstva, da je vsako izmed posameznih naprav treba priključiti na računalnik, naj gre za omrežni strežnik ali osebni računalnik. Kaj hitro lahko nastane precejšnja zmešnjava s priključnimi kabli.
 
Zdi se torej, da vsa dejstva govorijo v prid nakupu večfunkcijske naprave. Žal pa ni vse tako rožnato, kot se zdi. Zamislimo si, da se taka večfunkcijska naprava pokvari. V tem primeru smo v času popravila brez vseh naprav, čeprav se je pokvaril recimo le del za fotokopiranje. Res pa je, da so servisi že toliko napredovali v poslovni logiki, da nam za čas popravila priskrbijo tudi nadomestno napravo podobnega razreda.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *