Vino

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 09.10.2009

Pri kombiniranju vina in hrane veljajo določena pravila, ki pa so v zadnjem času vse manj stroga.


Pri izbiri je osnovno vodilo, da se morata vino in hrana dopolnjevati, da torej vino ne sme prevladati nad okusom hrane, a tudi obratno ne. (BigStockPhoto)

Poslovno kosilo ali večerja sta običajno obogatena s kozarcem dobrega vina. Tisti, ki ne sodimo ravno med poznavalce, smo pogosto v zadregi, ko prebiramo številna imena različnih vin na vinski karti. Prepogosto je cena tista, po kateri presojamo, kako kakovostno je vino. Strokovnjaki pa pravijo, da je za dobro izbiro treba vedeti še kaj več, saj tudi pri vinu cena ni vedno odraz kakovosti.
 
Izbira vina
 
Pri izbiri je osnovno vodilo, da se morata vino in hrana dopolnjevati, da torej vino ne sme prevladati nad okusom hrane, a tudi obratno ne. Načeloma se k lažjim jedem podajo lažja vina, k težjim, bogatejšim, začinjenim jedem pa težja, bolj aromatična, starana vina. Posebej kakovostnih vin kot na primer (suhi) jagodni izbor in ledeno vino pa ne uživamo ob jedi, ampak sama – po sladici.
 
Vendar je po mnenju strokovnjakov v zadnjem času izbira vse bolj prepuščena posamezniku in njegovemu okusu. Tudi dolgo zakoreninjeno pravilo, da k pršutu sodi le teran, dandanes ne velja več. K pršutu se odlično podata tudi sovinjon in sivi pinot, ki sta rahlo aromatični sorti.

V izbranih restavracijah lahko izbiro vina prepustimo tudi njihovim strokovnjakom, ki nam bodo ob vsaki jedi predlagali drugo vino.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *