Virusi v podjetju!

Avtor: Jan Bervar | Objava: 12.01.2009

Od računalniških virusov do sodobnejših groženj – kaj je treba vedeti in kako se v podjetju učinkovito zaščititi pred škodljivo programsko opremo?



Škodljiva programska koda je programska oprema, ki se brez vašega dovoljenja namesti v vaš računalnik in omogoča avtorju uporabo ali dostop do občutljivih podatkov, ki jih hranite v računalniku.
 
Škodljivo programsko kodo glede na način okužbe in prenos med računalniki lahko razdelimo v naslednje skupine:
 
·                 Računalniški virusi so škodljiva programska koda, ki za okužbo večinoma zahteva sodelovanje uporabnika računalnika. Klasični primeri so virusi, vsebovani v prilogah elektronske pošte, ki jih uporabnik odpre in tako okuži lasten sistem ali poskrbi za širjenje virusa na druge računalnike.
·                 Trojanski konji so škodljiva programska koda, skrita v drugi programski opremi, ki se zdi uporabniku koristna. Med uporabniki se širi zaradi uporabnikove radovednosti ali potrebe po programski opremi, v kateri je skrit trojanski konj.
·                 Črvi so škodljiva programska koda, ki prek omrežja samostojno vdira v računalniške sisteme, ne da bi uporabnik pri tem sodeloval.
·                 Skrivalci so škodljiva programska koda, katere namen je skrivati aktivnost druge škodljive programske kode pred uporabnikom oziroma upravljavcem računalnika in tako preprečiti njihovo zaznavo in odstranitev.
 
Mnoge sodobne oblike škodljive programske kode lahko vsebujejo vse naštete lastnosti, zato jim pogosto rečemo tudi »mešane grožnje«.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *