Visoke obrestne mere kreditov

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 09.09.2012



V banki sem se pozanimal glede kredita. Ne samo, da bo težko priti do njega, tudi obrestna mera je sedaj visoka. Govorili so o 4 do 5,5 % na 3-mesečni EURIBOR. Do sedaj so bili ti pribitki bistveno nižji.
 
Finance in ekonomija so čudna zadeva. Sedanji EURIBOR je od 0,7 do 1 %, tako da bi moralo biti zadolževanje poceni. Leta 2007 je bila ista obrestna mera okoli 4 %. Da je tako nizka, je posledica spodbujanja zadolževanja in s tem investicij (in delno tudi potrošnje), da bi se izvili iz primeža krize. Po definiciji naj bi bil EURIBOR obrestna mera, po kateri se zadolžujejo banke.
 
V Sloveniji pa se, kot pravilno ugotavljate, efektivna obrestna mera, po kateri se zadolžujete podjetniki, zaradi tega ni znižala! Celo nasprotno, kljub temu da so banke teoretično dobile za 3 odstotne točke cenejši denar, so obresti v povprečju višje. Vzrok je v tem, da je v bankah zelo malo virov po tej ceni. To se vidi, če pogledate ponudbe bank za vezane depozite občanov. Ker morajo skoraj vse banke vračati kredite, ki so jih najele v tujini, jim namreč zmanjkuje denarja. To velja tudi za tuje banke, ki so po vstopu v EU zagotovile presežno likvidnost. In ko je neka stvar redka, povpraševanje pa veliko, cena zraste. Tako si banke lahko zaračunajo visoke obrestne marže. Te bankam še kako prav pridejo, kajti ustvarjajo jim prihodek, s katerim bolj ali manj uspešno pokrivajo nujne odpise slabih kreditov.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *