Vladni slalom med zahtevami in resničnostjo

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.12.2008

S predstavniki sindikatov in delodajalcev smo se pogovarjali o tem, kakšne spremembe in izboljšanja pričakujejo od novoizvoljene vlade.



Ena od boljših strani demokracije je, da lahko slabo vodenje države njeni državljani kaznujejo z izbiro druge vlade. Sporočilo volivcev vladi Janeza Janše je bilo jasno, toda kakšne spremembe pričakujejo od novorojene?
 
Katera gospodarska vprašanja bi morala vlada reševati prednostno, kaj boste zahtevali od nove vlade, kakšno bo po vašem mnenju leto 2009, so vprašanja, ki smo jih naslovili na predstavnike delodajalcev in sindikatov.
Dušan Semolič
 
Sindikati: dolg seznam zahtev
 
»Nove vlade ne bomo ocenjevali po doseženih volilnih rezultatih, ampak po dejanjih,« je ob volilnih rezultatih dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in predstavil zahteve najmočnejšega sindikata novi politični oblasti. »Na prvem mestu sta prevetritev davčne in pokojninske zakonodaje ter vprašanje udeležbe delavcev pri delitvi dobička. Velika napaka bi bila, če bi to poskušali urediti na koncu mandata,« je poudaril prvi sindikalist v državi. V ta proces je po njegovem mnenju nujno treba aktivno vključiti tudi druge dele družbe, torej tudi predstavnike sindikatov in delodajalcev. »Sindikati gotovo ne bomo pristali, da bi bil socialni sporazum presplošen, zato pričakujemo, da se bo dialog okrepil. Ena naših prvih zahtev bo, da se dogovorimo o pravilih partnerskega dialoga, oziroma da se pogovarjamo o novem socialnem sporazumu.«
 
Sicer pa Semolič meni, da se tudi Slovenija ne bo mogla izogniti usodnim dogajanjem na globalnem trgu. Kupna moč prebivalstva bo gotovo prizadeta, a izhoda iz krize se po njegovih besedah ne sme iskati v zmanjševanju delavskih plač, kar je zastarelo orodje reševanja krize iz 19. stoletja. Država mora reagirati drugače, z novimi sodobnimi prijemi, kapital pa prepričati, da jim delavske plače niso največja nevarnost, ki jim preti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *