Vlaganje v podjetja je stvar kulture

Avtor: Nives Pahor | Objava: 05.06.2008

Predsednik Britanskega združenja poslovnih angelov Anthony Clarke razlaga, zakaj ima Velika Britanija največ rastočih podjetij v EU-ju in zakaj Slovenci raje vlagamo v nepremičnine kot v podjetja.


Anthony Clarke: "Slovenski podjetniki še ne razumejo popolnoma, kako predstaviti svoj posel kot tisto pravo poslovno priložnost, ki investitorjem ponuja 20-30 odstotno letno rast v petih letih."

Anthony Clarke je poslovni angel in od leta 2004 predsednik Britanskega združenja poslovnih angelov. Čeprav ni podjetnik, je doslej denar vložil v okoli 30 perspektivnih malih podjetij. Anthony Clarke je spomladi v Ljubljani predstavil evropsko mrežo poslovnih angelov (EBAN), mi pa smo se z njim pogovarjali o tem, kako spodbuditi vlaganja v perspektivna podjetja.  
 
Ali še vedno velja, da Evropa zaostaja za ZDA pri vlaganju tveganega kapitala in pri angelskih investicijah? 
Vsekakor. Statistike glede zaostanka so približno enake tako za tvegani kapital kot za investicije poslovnih angelov. Evropa je na približno 20 odstotkih aktivnosti ZDA. Ameriški tvegani kapitalisti in poslovni angeli investirajo letno po približno 25 milijard dolarjev v nove poslovne priložnosti. V Evropi se številke gibljejo med 5 in 6 milijard dolarjev – tako za angele kot za tvegane kapitaliste. Če pa primerjamo gospodarstvi Evrope in ZDA, sta na približno enaki stopnji razvoja.  

Kaj so glavni razlogi za takšen zaostanek? 
ZDA so precej bolj podjetniško naravnane in naklonjene podjetništvu kot Evropa. Na primer, v ZDA je povsem normalno, da uspešen podjetnik investira v svojem okolju v nove posle kot poslovni angel. To je stvar kulture.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *