Voditelj čolna

Avtor: | Objava: 07.10.2010



Začetni stroški: 500 evrov
Marketing: internet, časopisi, od ust do ust, letaki
Posebne zahteve: izpit za voditelja čolna in izpit iz radiotelefonije, izpit mornar motorist
Posel lahko upravljate od doma: ne
Popoldansko delo: da
Je v Sloveniji že konkurenca: da
Čas delovanja: na Jadranu večinoma v glavni poletni sezoni oziroma od sredine junija do sredine septembra. Na južnih morjih skozi vse leto.
 
Trg
Dober skiper si hitro najde krog strank, saj gredo tovrstne informacije hitro od ust do ust. Ko gredo sodelavci iz službe na jadranje, potrebujejo skiperja. Če se za to odloči družina, potrebuje skiperja. Dobri skiperji imajo zveste stranke, ki jih najamejo tudi za daljša potovanja.
 
Dejstva
Ko ljubiteljstvo preraste v posel, v katerega ste bili zapeljani zaradi navdušenosti nad jadranjem, ko raziskovanje morja in njegovih obal usodno vpliva na izbiro vašega načina življenja, ste na pravi poti do dobre naložbe v svojo prihodnost. Če se boste odločili za skiperja, boste lahko združili prijetno s koristnim.
 
Pri nas je ustanovljenih že veliko jadralnih klubov in zadnja leta jih je vse več, saj priljubljenost jadranja močno narašča. V njih lahko opravite izpit za voditelja čolna in radiotelefonijo. Na teoretičnih predavanjih izveste vse o navigaciji, kartografiji, pomorskih veščinah, motoroznanstvu, meteorologiji, pravilih o izogibanju in pomorskih predpisih. Nato si je treba nabrati še čim več praktičnih izkušenj na morju in se soočiti z realnimi situacijami, ki so včasih vse prej kot idealne.
 
Nasvet
Veter in val z jadri zahtevata celega človeka. Mnogi izkušeni jadralci namreč pravijo, da te na morju lahko rešita le jadralsko znanje in sodelovanje z naravo. Povežite se še z drugimi ljubitelji jadranja in z njimi redno hodite na morje po dodatne izkušnje ter si z njimi izmenjujte čim več uporabnega znanja. Dobrega skiperja od slabega loči še dobro poznavanje obale in najboljših točk za privez na bojo ali dobra izbira mesta, kjer bo zasidral jadrnico čez noč. Če želite svoji ekipi ponuditi še več, se naučite pripravljati slastno morsko hrano, s čimer boste zagotovo razveselili sopotnike. Seveda se povežite tudi s podjetji, ki oddajajo plovila v najem.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *