Vprašanja in stik z občinstvom

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 06.10.2008

Kako animirati ljudi v občinstvu, jih zainteresirati za temo vašega nastopa, pritegniti k sodelovanju? Preprosto - vključite jih z vprašanji.


(i-StockPhoto)

Vaš nastop bo neprimerno boljši, če se boste pogovarjali z občinstvom, če boste kaj vprašali – pa čeprav bo to le retorično vprašanje. Najuspešnejši pa boste, če boste med poslušalci ustvarili vzdušje, da bodo brez zadrege postavljali vprašanja. Vprašanja, ki se jih nastopajoči pogosto bojijo, morate namreč videti kot odlično sredstvo, ki pelje vaše predavanje naprej, proti uspešnemu zaključku. Vprašanja, in odgovori, ki sledijo, razgibajo nastop, ki s tem močno pridobi vrednost.  

Ko (se) sprašujete vi 
 
Med svojim nastopom nujno vključite občinstvo. Včasih zadostujejo že splošna vprašanja na temo: »Kdo od vas …?« in dvigi rok. Poslušalci se takoj čutijo pomembnejše. Za razgibanje misli in boljše pomnjenje so odlična tudi vprašanja, na katera sami odgovarjate, seveda po nekaj trenutkih tišine. Denimo: »Kaj smo dopoldne rekli za majske hrošče? … Da …« (odgovor, ki ga sami poveste). S takimi in čisto retoričnimi vprašanji občinstvo preprosto »vključite« v svoje predavanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *