Vročinski udar

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 06.06.2012

Voda sestavlja od 69 do 75 odstotkov človeškega telesa. Med njenimi glavnimi funkcijami so odnašanje nesnage iz telesa, povečevanje obrambne sposobnosti, prenašanje informacij po telesu in vzdrževanje stalne temperature.



Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Deluje kot nekakšno mazivo, saj preprečuje trenje med površinami tkiv in vzdržuje vlažnost sluznic v telesu. Zato je pomembno, da dnevno zaužijemo vsaj 2 litra tekočine. Približno liter tekočine dobimo s hrano, za preostanek pa moramo poskrbeti s pitjem tekočine. Na drugi strani v enem dnevu izločimo 0,1 litra tekočine z blatom, 0,5 litra z dihanjem, prav toliko skozi kožo, ter 1,4 litra z uriniranjem.
 
Primerne pijače za pogasitev žeje so navadna voda, zeliščni ter sadni čaji, manj sladki sokovi, limonada, sokovi iz stisnjenega sadja ... Mnogi uživajo preveč gaziranih pijač, sladkih sokov, kave ter raznih poživljajočih napitkov. Kava ima sicer nekaj pozitivnih lastnosti za telo, vendar kofein v prevelikih količinah dehidrira organizem. Enako velja za preostale poživljajoče napitke, katerih edini pozitivni učinek je, da nas prebudijo. Gazirane pijače in sladki sokovi vsebujejo veliko preveč nepotrebnega sladkorja. Tako z zaužitjem 1 dcl sladkega soka poleg tekočine zaužijete skoraj 10 g navadnega sladkorja in že s sokovi hitro presežete priporočeni dnevni vnos sladkorja. Zato svetujem, da sladke sokove poskusite mešati z navadno vodo, vnos gaziranih pijač pa poskusite čim bolj zmanjšati oziroma, če se le da, črtati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *