Vrtec in prevozi otrok

Avtor: Petra Mauer | Objava: 11.04.2014


(Big Stock Photo)

Začetni stroški: od 40.000 evrov naprej

Potrebna dovoljenja: Vpis v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, pred začetkom uresničevanja programa pa mora zasebni vrtec pridobiti pozitivno mnenje Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje. Izpolnjeni morajo biti minimalni sanitarni in tehnični pogoji za opremo in prostor v vrtcu, primerna izobrazba (predšolska vzgoja, vzgojitelj ), preučite tudi zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter zakon o vrtcih.

Marketing: letaki, radijski in tv oglasi na lokalnih programih, vizitke, od ust do ust 

Potrebna oprema: internet, telefon, prevozno sredstvo, vse za opremo prostora (mize, klopi, garderoba ipd.), igrače, zunanja igrala, pisala itn.

Konkurenca: da

Čas delovanja: vse leto

 

Dejstva

Posvetujte se, kaj sploh potrebujete za odprtje vrtca (podatki so na voljo na straneh Ministrstva za šolstvo, znanost in šport). Posebno pozornost namenite lokaciji, saj je priporočljivo, da je vrtec lahko dostopen, v varnem in čim bolj prijaznem okolju do otrok. Seveda ne sme manjkati niti otroško igrišče. Če imate možnost, si vrtec uredite doma, prostor pa lahko tudi najamete. Pozanimajte se o tem, kakšen je vzgojno-izobraževalni program za določeno starost otrok, pripravite poslovni načrt, v katerem boste zapisali začetni kapitalni vložek v posel, ostale odhodke za plačilo stroškov (gretje, elektrika, čiščenje, dodatna oprema, morda pomoč še ene osebe - pomočnice itn.). Pozanimajte se tudi, kaj potrebujete, če želite svojim malim varovancem nuditi obroke hrane. Nekoliko lažje in bolj enostavno je, če boste hrano naročali.

 

Trg

Vrtci so pogosto prepolni otrok, mnogi na prosto mesto čakajo leto dni ali še več. Če imate radi delo z otroki in ste se pripravljeni z njimi aktivno ukvarjati, potem razmislite o odprtju zasebnega vrtca. Še posebej na začetku bo dela precej, pa tudi finančnega vložka ne bo malo. Kdor zna podjetniško žilico še bolje izkoristiti v svoj prid, pa lahko v popoldanskem času opravlja še dejavnost prevoza otrok.

 

Nasvet

Sprva bo treba nekaj finančnih sredstev nameniti oglaševanju, saj morajo ljudje izvedeti, da sploh obstajate. Ko bo vrtec že odprt, pa bo vaša najbolj učinkovita reklama od ust do ust. Morda razmislite celo o tem, da bi odprli ne samo vrtec, temveč eko vrtec ali vrtec, ki bo deloval, na primer, po metodi Montessori.

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *