Vsi skupaj smo v isti dirki

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 10.10.2003



Namesto cilja: čim več davčnega plena za vsako ceno. Naj se država vpraša, kako bi se tudi ona morala spremeniti, da bodo naše regije evropsko uspešne.  
Na  državnem razpisu, na katerem so hoteli zbrati predloge projektov, ki bi lahko predstavljali izhodišče za projekte, ki se bodo financirali iz Bruslja, je po neuradnih ocenah prišlo tudi 190 predlogov za različne podjetniške cone. Hkrati ocenjujejo, da ima od te impresivne številke, ki bi nas čez noč spremenila v idealno podporno okolje, najbrž samo kakšnih deset con tudi zares urejeno dokumentacijo (beri razvozlano zemljiško lastnino).  
 
Kot kaže, se bomo čez noč soočili z zmogljivostjo "sistema". Ali se spominjate svojih prvih srečanj s tujci? Nič niso bili bolje urejeni od vas, sploh niso bili pametnejši od vas, a jim je šlo bolje. In potem ste našli razlago v "sistemu". Sistemi, v katerih ti ljudje delajo in živijo, podjetja, organizacije, občine, mesta in država, so toliko učinkovitejši.  
 
In do danes se ni nič spremenilo. Johann čez mejo je lahko povsem podoben našemu Janezu, a podjetje, v katerem dela, ustvari tri krat višjo dodano vrednost in zato Johann pride do novega avta v tretjini časa v primerjavi z Janezom.  
 
Napovedujejo, da bodo v Evropi med seboj tekmovale regije. Katera bo ponudila boljše razmere za poslovanje in tudi za zasebno življenje in tako privabila boljše strokovnjake in podjetnike. Saj ne, da bi naivno pričakovali, da se bodo zdaj Slovenci z lahkoto preselili na primer nekam na Škotsko, ampak to tekmo bodo lahko občutili najbolje tisti, ki mejijo na ambiciozne sosedne regije, kakršna je na primer avstrijska Štajerska. To tekmo boste lahko občutili na svoji koži.  
 
V takšni odprti in transparentni igri se zdi drža naše državne uprave kot iz neke druge dobe. Saj sploh ne gre več za to, kako bo država iz enako velikega ali majhnega kolača iztržila čim več, ampak za to, kako bosta državna uprava in politika vodili družbo in kakšne rešitve bosta ti znali poiskati za številna področja življenja. Da bo skupna mošnja čim večja in da bo razbojniška filozofija (čim več vzeti ne glede na to, koliko dam nazaj) premagana.  
 
Namesto z grožnjami, kako bodo izpopolnili davčni sistem do nezavesti, bi lahko na primer uredili področje zemljiške lastnine. Zakaj dobi podjetnik v bližini Bruslja zemljo za 35 evrov za kvadratni meter? Lahko bi predlagali davčnim inšpektorjem, da se med seboj poenotijo, da ne bodo podjetniki imeli občutka, da je obisk inšpektorja ruleta. Evidenco pri uporabi službenih avtomobilov bi tudi lahko poenostavili, saj imamo podjetniki tudi pomembnejše delo. Da ne omenjamo splošne racionalizacije občinskih uprav. Danes na primer na nekaterih občinah in upravnih enotah pri istem številu prebivalcev dela tri krat toliko uradnikov. In to je samo drobiž v možni spremembi državne "drže", pa že to bi kar za nekaj odstotkov dvignilo učinkovitost naših sistemov.  
 
Ni država "tam" in mi podjetniki "tukaj". Vsi skupaj smo na isti strani. Vsi skupaj smo v evropski dirki.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *