Vzreditelj rodovniških psov

Avtor: | Objava: 10.01.2011


(Big Stock Photo)

Začetni stroški: 2500 evrov
Marketing: internet, časopisi, specializirane revije, sejmi, od ust do ust
Posebne zahteve: Pridobivanje ustreznih dovoljenj za parjenje, obvezno cepljenje mladičkov in veterinarski pregled, nakup kakovostne hrane za samico in njene mladičke, kinološko znanje, znanje o pasmi in o socializaciji mladičkov
Potrebna oprema: urejen prostor za kotitev, pripomočki za nego in zdravje psa, prehrana
Podjetje lahko upravljate od doma: da
Popoldansko delo: da
Je v Sloveniji že konkurenca: da
 
Dejstva
Ko govorimo o ljubezni do psov, poreklo našega štirinožca ni pomembno, kdor pa se želi profesionalno ukvarjati z vzrejo rodovniških štirinožcev, mora k zadevi pristopiti bolj resno in odgovorno. Biti dober vzreditelj ni lahka naloga, saj je treba poznati uradno priznane pasme, vedeti, kaj kosmatinec od nas zahteva, kaj mu moramo ponuditi in zagotoviti. Pravi vzreditelj se posveča strokovnemu načrtovanju paritvenih kombinacij, skrbi za varno kotitev in ustrezno nego samice in mladičkov. Delo zahteva celega človeka, veliko časa in potrpljenja, prav tako kar nekaj začetnega finančnega vložka za cepljenja, nakup opreme za nego in prehrano psa, obisk veterinarja in pridobivanje vzrejnih dovoljenj, ki ga izda pristojni strokovni organ Kinološke zveze Slovenije. Pri določenih pasmah morajo psi pred pristopom na vzrejni pregled opraviti ustrezno delovno preizkušnjo (izpit).
 
Trg
V Sloveniji je v centralnem registru na Veterinarski upravi RS registriranih več kot 200.000 psov. Pred kratkim je bila prvič v zgodovini slovenske kinologije pri nas organizirana evropska razstava psov vseh pasem. Predstavilo se je več kot 15.000 psov 340-ih pasem, ki so se med sabo razlikovale po fizičnih lastnostih in značaju. Trg, že samo domači, je torej večji, kot si verjetno mislite.
 
Nasvet
Dober vzreditelj pri razmnoževanju ne bo pretiraval. Še vedno je bolje imeti eno kakovostno leglo kakor dve slabi, saj se slab glas hitro razširi po bližnji in daljni okolici. Ena napaka pri vzreji se lahko grdo maščuje in vaš potencialni dobiček bo splaval po vodi. Cenjeni vzreditelji povedo, da mora biti pri tem delu na prvem mestu še vedno ljubezen do psov, saj le tako lahko upravičijo svoje poslanstvo in skrbijo za kotitev novih, zdravih in značajsko uravnoteženih potomcev pasme, ki jo selektivno vzrejajo.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *