Z gojenjem zelišč do zaslužka

Avtor: Petra Mauer | Objava: 09.04.2013


Začetni stroški: pod 1500 evri

Marketing: letaki, oglasi v lokalnih medijih, od ust do ust, internetno oglaševanje, poslovne vizitke 

Potrebni dokumenti: dovoljenje za opravljanje kmetijske dejavnosti in pridobitev MID številke (identifikacijska številka kmetijskega gospodarstva), odprtje podjetja (s. p., d. o. o. itn.), ki je registrirano za kmetijsko dejavnost

Potrebna oprema: kakovostna zemlja, semena, orodje za vrtnarjenje, telefon, računalnik, avtomobil 

Delo od doma: da

Konkurenca: da

Čas delovanja: vse leto

 

Dejstva

Preden se boste lotili nove dejavnosti, pridobite čim več informacij, ki jih potrebujete za čim boljši začetek vašega vrtnarjenja. Preglejte, koliko imate prostora, katera zelišča boste gojili (ognjič, baziliko, kumino, koper, šatraj, krešo, krebuljico, majaron, peteršilj, janež, kamilico, drobnjak, meliso, sivko, meto, rožmarin, žajbelj, kislico, materino dušico, origano ), kako jih boste zapakirali, komu prodajali, kakšna bo cena  Večina zelišč ima rada lego na bolj sončnem in svetlem prostoru z dobro prepustno zemljo, zato bodite pozorni tudi na ta podatek. Zelišča lahko posušite ali prodajate sveža. Zavedajte se, da je kakovost izjemno pomembna in se mora izražati v barvi, teksturi, vonju in okusu vaših pridelkov.

 

Trg

Iz gojenja zelišč na lastnem vrtu je mogoče ustvariti obetaven posel. Razen za prehrano se zelišča uporabljajo še v aromaterapiji, parfumski, kozmetični industriji ter v medicini in kulinariki. Svoje izdelke ponudite sosedom, znancem, trgovinam z zdravo prehrano, specializiranim trgovinam, restavracijam, cvetličarjem, homeopatom, postavite stojnico na tržnici ipd. Prav tako jih lahko prodajate preko spleta.

 

Nasvet

Poskrbite za dobro promocijo; strankam lahko ponudite majhne, brezplačne pakete določenih zelišč, da preverijo njihovo kakovost. Bodite komunikativni in se dobro posvetite vsaki stranki. Naj vam ne bo žal časa zanjo, saj se uspešen posel gradi tudi s pomočjo odnosa, ki ga imamo do kupca.

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *