Z Microsoftom v oblaku

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 01.09.2011

Na Microsoftovi petdnevni Svetovni partnerski konferenci v znamenju računalništva v oblaku, ki postaja temelj poslovanja danes in jutri, se je v Los Angelesu poleti zbralo 15.000 strokovnjakov.


Skupni prehod v oblak: uvodni nagovor Tami Reller, podpredsednice oddelka Windows and Windows Live na otvoritvi konference WPC 2011 v centru Staples.

Sredina julija je za večino ljudi čas dopustov, za Microsoft pa priložnost za globalno srečanje s svojimi partnerji na Svetovni partnerski konferenci (WPC), ki smo se ga letos udeležili skupaj s predstavniki domače podružnice Microsofta in dvajsetih partnerskih podjetij iz Slovenije. WPC je najpomembnejši Microsoftov dogodek, na katerem se partnerji vsako leto seznanijo z Microsoftovimi načrti in najboljšimi praksami ter dobijo priložnost povezovanja z drugimi partnerji in Microsoftovimi zaposlenimi.  

Sprememba poslovanja 

Konferenca je potekala v znamenju računalništva v oblaku, ki ga je predsednik Microsoftove enote za strežnike in orodja Satya Nadella označil kot »največjo preobrazbo, kar smo jih kdaj koli videli«. »Microsoft bo s partnerji pomagal strankam pri prehodu – z naslonitvijo na Microsoftov celostni pristop k računalništvu v oblaku lahko partnerji sprejmejo to preoblikovanje ter vzpostavijo trdne in dinamične prakse, ki bodo spremenile način poslovanja,« je poudaril Nadella. Na konferenci so predstavili nove in prihajajoče programske rešitve, kot so upravljavski System Center 2012, strežniški operacijski sistem Windows Server »8« in strežnik SQL Server »Denali« (narekovaji pomenijo, da je ime začasno). 

Na številnih predavanjih in delavnicah je Microsoft prikazal nove rešitve, ki bodo partnerjem v pomoč pri prehodu na računalništvo v oblaku in ki bodo strankam omogočile hitrejše poslovanje, usmeritev na poslovne cilje in znižanje stroškov. Med drugim so pokazali, kako lahko partnerji uporabijo Microsoftove rešitve za zasebni oblak ter pomagajo strankam pri prehodu v skladu z njihovimi potrebami in željami. System Center 2012, na primer, strankam pomaga pri postavitvi zasebnih oblakov in upravljanju aplikacij tako v zasebnih kot javnih sistemih računalništva v oblaku. 
 
Konferenca je veliko pozornost posvetila tudi Officeu 365, najnovejši storitvi v oblaku, ki je sedaj na voljo v 40 državah. Storitev na podlagi mesečne naročnine omogoča uporabo zmeraj posodobljenih Microsoftovih programov Office, SharePoint Online, Exchange Online in Lync Online. Že lani, ko je bila v beta različici, je storitev v nekaj mesecih preizkusilo več kot 200.000 organizacij, ki so potrdile, da Office 365 omogoča izjemne rezultate in zmanjšanje stroškov za IT, obenem pa lahko storilnost poveča tudi do 50 odstotkov. Na storitvi Office 365 bo v naslednjih letih zgrajen obsežen partnerski ekosistem Microsofta, ki bo vključeval sistemske integratorje, podajalce programske opreme in druge. Številna podjetja po svetu bodo že letos ponudila Office 365 v okviru lastnih širokopasovnih, finančnih, mobilnih in drugih storitev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *