Z vrtenjem jezika do bogastva

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 08.09.2014

Vzpone, padce in vsakdanjost družine Clinton svetovna javnost spremlja od izvolitve Billa Clintona za ameriškega predsednika leta 1992. Od konca njegovega mandata leta 2001 pa časopisne naslovnice bolj zaseda Billova žena Hillary, ki tudi pušča močno sled v ameriški politiki. Četudi ji ne uspe priti v Belo hišo, je iz svoje politične kariere znala narediti uspešno podjetje.


Kot zunanja ministrica je Hillary Clinton letno zaslužila okoli 150.000 evrov, zdaj toliko (ali več) zasluži z enim govorom v približno eni uri.

Par naj bi z morebitno izvolitvijo Hillary Clinton za prvo žensko predsednico ZDA postal prvi ameriški par, ki je v zamenjanih vlogah ponovno naselil predsedniško rezidenco. A Hillary ima na svojem pohodu na Belo hišo težave. Težave z denarjem. S preveč denarja. Pred meseci je na neuradnih začetkih kampanje v želji, da bi se približala širšemu krogu ameriških volivcev nerodno izjavila, da sta z možem navadna državljana, ki se kot vsi trudita plačevati davke od dohodka, ter da sta, ko sta po dveh Billovih predsedniških mandatih prišla iz Bele hiše, bila pravzaprav revna in zadolžena. Kot običajni ljudje sta morala plačevati hipoteko in študij svoje hčere Chelsea, družinski proračun pa so jima tanjšali še visoki stroški za odvetnike, ki so ju branili predvsem pred obtožbami o vpletenosti v sumljive nepremičninske posle ter Billove škandale z ženskami. Hillaryjina prepričanost o svoji povprečnosti je seveda sprožila burna negodovanja.

 

Govoriti je posel

 

Gospa morebitna prihodnja predsednica je namreč po mnenju pikolovskih družbenih in političnih analitikov pozabila omeniti, da sta z možem iz svojih političnih karier naredila velik posel in močno obogatela. Različni viri ocenjujejo, da sta Clintonova danes preko palca vredna blizu sto milijonov evrov. Zaslužila sta jih predvsem s plačanimi predavanji in pisanjem spominov o svojih visokih državnih službah. Za svoje govore na univerzah, finančnim in drugim interesnim skupinam po vsem svetu, kamor ju posamično radi vabijo, dobita tudi po 200 tisoč evrov. Kot zunanja ministrica je Clintonova letno zaslužila okoli 150.000 evrov, zdaj toliko (ali več) zasluži z enim govorom v približno eni uri.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *