Za boljši spomin in kakovostnejše razmišljanje

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 06.04.2012

Kakovostna prehrana vpliva na mnogo dejavnikov v telesu. Tako lahko s hrano vplivamo na boljši spomin in razmišljanje.


(Big Stock Photo)

Možgani so zelo kompleksen organ in najmanj raziskan človeški organ, »ultra stroj«, zmogljivejši od vseh ultrakakovostnih računalniških sistemov. Vplivajo na večino pomembnih funkcij v telesu. Nekaterih se zavedamo, drugih pa ne. V možgane nenehno potujejo sporočila, ki so kot nekakšni elektrokemični impulzi. Kakovosten potek teh impulzov pa je odvisen od aminokislin (beljakovin), esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov ter glukoze.  

Najpomembnejše so maščobe 

Katera od naštetih hranilnih snovi je najpomembnejša za kakovostno delovanje naših možganov? Odgovor je maščobe. Te tvorijo 60 odstotkov možganov. Ne govorimo o nekakovostnih maščobah iz procesirane hrane, temveč o esencialnih maščobah, ki jih telo samo ne more pridelati in jih moramo zaužiti s hrano. Najpomembnejše so omega 3 maščobne kisline, torej alfa-linolenska kislina, eikozapentaenojska kislina in dokozaheksaenojska kislina (22:6, n−3, DHA). Na možgane delujejo tako, da lahko hitreje in predvsem kakovostneje razmišljamo.  

Največ jih je v ribah, na primer tuni, lososu in sardelah, najdemo jih tudi v lanenem, bučnem in olivnem olju. Slednje vsebuje tudi vitamina A in E, vitamin E pa je zelo pomemben za delovanje imunskega sistema in preprečuje propadanje možganov. Veliko ga je v mandljih, pšeničnih kalčkih in sončničnem olju. 

Ker ne moremo vedno imeti pri roki lanenega, ribjega ali olivnega olja, zelo prav pridejo oreški, ki poleg maščob, vsebujejo minerale (magnezij) vitamin B6 ter folno kislino. Glavna lastnost folne kisline je, da telesu pomaga ustvarjati nove celice. Ker so možgani sestavljeni iz celic, folna kislina pripomore k boljšemu razmišljanju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *