Za revizijo malih gospodarskih družb

Avtor: Stojan Zorzenone | Objava: 06.07.2006

Revizija malih gospodarskih družb bi podjetnike soočila z realno sliko o njihovem poslovanju. Na Hrvaškem je taka revizija predpisana.


Stojan Zorzenone

Ugotavljam, da mnogo malih podjetnikov (bodisi kot samostojni podjetniki ali kot lastniki podjetij) doživi stečaj. Menim, da je vzrok za to predvsem pomanjkljivo znanje o vodenju podjetij – torej pomanjkljivo menedžersko znanje. Nekateri podjetniki se sicer naslonijo na zunanje svetovalce, toda ti utegnejo biti dragi – včasih pa tudi njihovo znanje ni prav zanesljivo.  

Podjetnik se torej v izredno tveganje, ki ga prinaša vsak nov posel oziroma vsako novo podjetje, spušča v veliki meri »neoborožen«, brez resnične zunanje podpore in brez orodij, ki bi mu pomagale pri odločitvah. Prav strah pred prevzemanjem tveganja v povezavi z možnostjo stečaja, je po besedah podpredsednika evropske komisije in komisarja za podjetništvo in industrijo, Günterja Verheugena velika ovira za razvoj podjetništva v Evropski uniji.  

Če ne prej, bo podjetnik prvo srečanje, ki ga bo opozorilo, kako je vse skupaj tvegano, doživel, ko se bo oglasil v banki zaradi najema kredita. Takrat bo videl, za kako tveganega partnerja ga ima banka. Kaj vse bo preverila, preden mu bo odobrila kredit! Ob finančnih podatkih bo preverila tudi kakovost vodenja podjetja, obljube za prihodnje itd. Kajti poslovne banke ne želijo tvegati. Ni njihov interes, da bi kredite poplačevale z realizacijo vpisane zastavne pravice (hipoteka), njihov cilj je iz denarja ustvariti čim več denarja (glavnica plus obresti).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *