Zajtrk za večjo storilnost

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 09.01.2009

Če zjutraj nimate časa za zajtrk, se morate zavedati, da zaradi tega trpijo vaše umske in telesne sposobnosti ter storilnost.


(i-StockPhoto)

Nekateri ljudje si ne morejo predstavljati jutra brez zajtrka, drugi pa se mu raje izognejo, pogosto z izgovorom, da nimajo časa. Večina ljudi, ki zajtrka ni uživala v mladosti, ga pogosto izpusti tudi v odrasli dobi. Prehranjevalne navade se namreč izoblikujejo že v otroštvu. A tudi pri tistih, ki zajtrk uživajo, je ta prepogosto sestavljen le iz tako imenovane obvezne »jutranje kavice« in sladkih prigrizkov.
 
Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, s katerim naj bi odrasli zaužili skoraj četrtino priporočenih dnevnih energijskih potreb. Med spanjem namreč tako rekoč stradamo, telo pa se med fizičnim počitkom obnavlja s »polno paro«. Za uspešen in aktiven delovni dan zato zjutraj potrebujemo energetsko bogat obrok, ki vsebuje tudi vsa druga hranila, kot so beljakovine, maščobe, vitamini … Čeprav naj bi bilo kosilo z energijskega vidika bogatejše kot sam zajtrk, pa zajtrk skupaj z dopoldansko malico pomembno vpliva na umske in telesne sposobnosti zaposlenih. Storilnost ljudi, ki redno uživajo zajtrk, je namreč dokazano večja od tistih, ki zajtrk izpuščajo. Poleg tega so ljudje, ki zajtrkujejo, med delom ustvarjalnejši in bolj zbrani ter lažje in vztrajneje rešujejo probleme. Nasprotno imajo ljudje, ki zajtrkujejo neredno, pogosteje glavobole in vrtoglavice, so nepotrpežljivi, raztreseni, nemirni in utrujeni. Pogosteje tudi posegajo po prigrizkih, ki navadno vsebujejo prekomerne količine maščobe, soli in sladkorja, torej vsebujejo mnogo kalorij, a so revni z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami. Nekatere študije kažejo, da izpuščanje zajtrka lahko povzroči tako imenovano nekontrolirano lakoto, ki mnogokrat vodi k povečani telesni teži.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *