Zakaj je Boscarolov predlog koristen

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 09.03.2005

Potrebujemo provokacije, mar nismo vsi malo zaspali?



Tole številko revije zaključujemo ravno v trenutku, ko je javnost razburkal predlog Iva Boscarola, naj država uvede davek na pare, ki v primerni starosti nimajo otrok.

 

Ne vem, kako se bo zgodba končala; ne vem, kaj bo iz tega, ampak zdi se mi koristna provokacija, ki naj nas malo zdrami, da bomo začeli iskati nove rešitve.

 

Beseda »provokacija« je prava. Guru ustvarjalnega mišljenja Edward de Bono piše v svojih številnih knjigah, kako smo ujeti v možganske recepte in za probleme ponujamo vedno iste rešitve. To navado možganov je mogoče preprosto razložiti: predstavljajte si, da bi morali pri vsaki malenkosti odkrivati »toplo vodo«. Na primer, če bi morali vsako jutri intenzivno razmišljati, po katerem vrstnem redu si bomo oblekli nogavice, srajco, bluzo, pulover ... Ne, naši možgani nas skozi tak postopek vsak dan vodijo brezhibno po ustaljenem vzorcu.

 

In kaj se zgodi, če se možgani znajdejo pred novim problemom ali pred problemom, ki je veliko zahtevnejši? Tudi tokrat se možgani naloge najraje lotijo rutinsko. Poiščejo rešitev iz preteklosti, rešitev brez napora. V biti smo mentalno leni, pravi de Bono.

 

Z rutino in preteklimi vzorci pa ni mogoče rešiti resnejših problemov ali odgovoriti na resnejše izzive. In potem nas čas prehiti. Ustavi se nam kariera, v podjetju zaškriplje ... Ali se pa cela država najde na preizkušnji.

 

Nekaj takega se je zgodilo s Slovenijo. Na neki točki smo preprosto zaspali. Sociološko si lahko to razlagamo z različnimi intresi – birokracija, kraja družbenega premoženja, aroganca politike, ki vlada, in tako naprej. A rezultat je ta, da kot ritual naštevamo probleme, pa se nič ne premakne.

 

Potrebujemo torej kreativno provokacijo. In ne samo eno. Celo vrsto. Ideje, ki nas bodo zbudile iz zaspanosti, ki bodo sprožile iskanje rešitev za današnji čas.

 

Boscarol je pri iskanju rešitve na dva Slovenska problema, demografski in davčni (obdavčitev plač) predlagal svoj model. Ali ga bomo utopili v žlici vode ali bomo ob tej provokaciji iskali novo rešitev? Kot je rekel slavni in že malo pozabljeni nemški filozof Hegel: teza, antiteza, sinteza.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *