Začetek okrevanja

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 08.02.2013

Trg informacijskih in komunikacijskih tehnologij se bo letos nekoliko izboljšal, do pravega okrevanja pa bo potrebno še nekaj let.



Podaljšana gospodarska kriza v svetu pušča podjetjem malo prostora za dodatno zmanjšanje porabe, še posebej na daljši rok. V mnogih podjetjih so, namreč, uprave oziroma direktorji, ki odločajo o nabavi, zadnja leta že precej znižali vlaganja v opremo in storitve informacijske tehnologije ter uvedli strog nadzor potrošnje. V letu 2012 se je gospodarski položaj še dodatno poslabšal, kar je povzročilo tudi nadaljnje zmanjšanje rasti porabe za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo. Analitsko podjetje IDC je v septembru lani ocenilo, da se bo rast porabe za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo v celem letu zmanjšala na 4 odstotke ob spremenljivem tečaju dolarja in dosegla skoraj 3,6 bilijonov dolarjev. Pri tem so lani tržišča programske, shranjevalne in omrežne opreme za podjetja in mobilnih naprav doživela rast nad tem povprečjem, medtem ko so tržišča računalnikov, strežnikov, periferijske opreme ter opreme za ponudnike telekomunikacijskih storitev porasla manj od povprečja.  

Upočasnitev rasti 

»Kljub gospodarski negotovosti, ki ovira naložbe podjetij v informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, je bilo v letu 2012 povpraševanje po tablicah, pametnih telefonih, shranjevalnih kapacitetah in izboljšanju omrežnih zmogljivosti nad pričakovanji, pa tudi poraba za programsko opremo je bila dokaj visoka, celo v regijah, v katerih so gospodarski trendi najslabši, ker podjetja uporabljajo programska orodja in aplikacije kot sredstvo za uvajanje strategij zmanjšanja stroškov,« poudarja Stephen Minton, podpredsednik oddelka IDC za globalne tehnološke in industrijske raziskave. Resnični rezultati za leto 2012 pa so bili navkljub temu slabši, kot je bilo ocenjeno v septembru, ker so se kazalci prodaje v mnogih segmentih informacijsko-komunikacijske tehnologije znižali v tretjem kvartalu lani in posebej v četrtem. To potrjuje tudi raziskava analitskega podjetja Gartner iz začetka januarja 2013, v kateri ocenjujejo, da je bila lanska rast porabe za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo le 1,2 odstotka višja v primerjavi z letom 2011.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *