Zlato kot investicija

Avtor: Urša Češnjaj | Objava: 07.03.2011

Zlato je v krizi spet pridobilo na pomenu, saj se za nakup te »trdne valute« odloča vse več posameznikov. Pri nakupu je treba paziti še posebno na ponaredke in goljufije, ki spremljajo ta posel.


Zlata palica sama po sebi nima zaščite, saj ponarejevalec lahko na njeno mesto vstavi kakršnokoli zlitino, podobno zlatu, ali celo ploščico z enakimi oznakami in mikronsko pozlatitvijo. (Big Stock Photo)

V vsaki krizi se poveča zanimanje za investiranje v »trdne« naložbe, med katerimi je zlato nedvomno najmanj tvegana naložba. Kupce zlata lahko razdelimo v tri skupine. Institucionalni investitorji so banke, skladi in druge finančne institucije ter podjetja, ki kupujejo investicijsko zlato v večjih količinah. Kupci, ki kupujejo zlato za nadaljnjo obdelavo, navadno kupujejo predvsem zlato, ki je že v obtoku (lomljeno zlato, nakit) in investicijsko 24‑karatno, ki ga pozneje pretopijo za svoje potrebe. Tretja skupina so posamezni vlagatelji. Prav pri teh se v zadnjih dveh letih opaža izjemen porast nakupovanja investicijskega zlata.
 
Ponudba investicijskega zlata
 
V kakšni obliki lahko investitorji kupijo zlato? Obstaja več vrst ponudb. Najpogostejše so zlate palice (ang. gold bullion, gold bars, dory bars). Ko govorimo o zlatih palicah, so v tržnem smislu vedno mišljene najtežje palice – to je 12,5 kilograma (400 unč). Redkeje se trguje z enokilogramskimi palicami.
 
Poznamo tri vrste zlatih palic:
 
1. Zlate palice iz čistega zlata, ki so registrirane v mednarodnem bančnem sistemu. To so zlate palice, ki so tudi v naši zakonodaji opredeljene kot investicijsko zlato. Čistost zlata pri teh palicah je 24 karatov in se giblje med 999,5- in 999,9-odstotno vsebnostjo čistega zlata. Tovrstne zlate palice morajo biti ustrezno testirane, kar pomeni, da morajo imeti certifikat, ki vsebuje:
-  težo palice,
-  vsebnost zlata v % (999,5 ali 999,9),
-  ime ali oznako talilnice,
-  serijsko številko.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *