Čas ni ovira za zdravo življenje

Avtor: Saša Rožanc | Objava: 10.11.2003

Tudi če vas daje tekma s časom, lahko z nekaj učinkovitimi vajami zjutraj v desetih minutah prebudite zaspano telo, se okrepite in sprostite. Ne odlašajte!



Zavedate se, da ste v današnjem svetu izpostavljeni stresom in naporom, ki rušijo vaše notranje ravnotežje in ravnotežje do okolice. Želite si, da bi živeli pozitivno sami s seboj in z okolico, pa vedno znova ugotavljate, da postajate negotovi, neodločni, prihajate v spore z okolico, glavo imate polno dvomov, včasih pa ste se veseli z dvignjeno glavo gibali povsod, kamor vas je zaneslo. Zavedate se, da morate nekaj storiti in da za to ni dovolj le krajši ali daljši počitek, temveč da je za spremembo počutja, utrjevanja zdravja, zbranosti, učinkovitosti, potrebna vsakodnevna telesna dejavnost
 
Izgovori, izgovori ... 
 
Informacij o zdravem načinu življenja (internet, članki v revijah, reklame športnih klubov ali turističnih krajev, oglaševanje ...), o najrazličnejših možnostih za telesne dejavnosti in opis krajev, kjer lahko sprostite duha, pomirite živce, si naberete novih moči, je vedno dovolj. Na voljo imate neskončno paleto možnosti za uresničevanje načrtov in izpolnitev obljub, da boste končno že začeli živeti dejavno, pa ste jih prelomili že tisočkrat. Vedno znova se vam pojavi isti problem, kako uresničiti svoje želje in načrte - čas, ki vam ni naklonjen.  
 
Zaradi pomanjkanja časa najdete tisoč in en izgovor, zakaj ne narediti nekaj zase. Vedno si govorite: Saj bi, pa je neumnost sploh začeti, ko pa tako nimam časa! Vendar pa je tukaj rešitev, ki jo zagovarjajo prav vsi strokovnjaki z vseh področij: boljše je nekaj minut telesne dejavnosti na dan kot nič.    
 
Naredite prvi korak 
 
Najtežji je prvi korak, in če je ta povezan še s premišljevanjem o najprimernejši obliki rekreacije in prostoru zanjo, pa z iskanjem in nakupom opreme, se spet pojavi ista ovira, torej čas. Sprašujete se, kako naj se udeležite različnih oblik rekreacije, ko pa še časa za iskanje oziroma vpis v rekreativni klub nimate. 
 
Čeprav ste zaspanci in zjutraj, ko vstanete, nimate niti toliko časa, da bi pojedli zajtrk ali se dobro pogledali v ogledalo, pa se v vas morda prebuja občutek, da bi si lahko, če ne drugače, prav zjutraj vzeli deset minut za krepitev telesa in duha, saj boste dan začeli laže, z več pozitivne energije in tako naredili sebi in drugim lažji in lepši. Za boljše počutje, sploh pa za spremembo načina življenja, so za začetek dovolj majhni koraki.  
 
Zakaj ne kar doma? 
 
Morda je ključ do začetka telesne dejavnosti in s tem boljšega vsesplošnega počutja ravno v tem, da si deset minut telesne aktivnosti lahko privoščite zjutraj in to kar doma, kar je najhitrejše in najcenejše. Telovadba lahko namreč deluje kot pozitivna omama na telo in duha, saj sprošča tako imenovane hormone sreče, ki vplivajo na naše dobro počutje; že pet minut skakanja, denimo, izboljša prekrvitev možganov in prispeva k bistrejšim mislim in boljšemu delu ... Seveda je za to potrebna motiviranost, a kjer je volja, je tudi možnost uspeha večja. Vse se odvija v vaših glavah, a brez volje in odločnosti ne boste prišli do želenega cilja, pa če je še tako skromen. 
 
Vaših jutranjih deset minut 
 
Ponujamo vam eno od možnosti, kako za začetek v najkrajšem času in z majhnim trudom zjutraj v desetih minutah prebuditi zaspano telo, okrepiti in sprostiti vse mišice.
  • Prostor: dnevna soba, kopalnica, spalnica ... (potrebujete le dva kvadratna metra)
     
  • Oprema: majica, kratke hlače ali celo oblačila, ki jih uporabljate za spanje (pižama)
  • Trajanje vadbe: vsako jutro nekaj minut oziroma pet do desetkrat povežemo vse položaje 
Na začetku izvedemo vsak položaj počasi, a povezano, poskusimo obvladati tehniko vsakega položaja posebej. Zaporedje položajev v seriji je zelo pomembno. Torej, šest položajev povežemo v serijo, ki jo ponovimo petkrat do desetkrat. Z vsakodnevno vadbo povečamo gibljivost sklepov, predvsem hrbtenice, mišice se okrepijo, povečamo mišično razteznost, telesno prekrvavitev, začutimo pa tudi zadovoljstvo, dobro voljo in tako smo pripravljeni na lažje premagovanje stresnih, konfliktnih okoliščin čez dan.  
 
Začetni položaj
Stojimo vzravnano, roke ob telesu, pogled je usmerjen skozi okno v novo jutro. 
 
Položaj 1
Z vdihom počasi dvigamo trup in roke, iztegnemo zgornji del telesa visoko navzgor, dvignemo glavo in stegnemo roke. Tako raztezamo trebušne in medrebrne mišice. 
 
Položaj 2
Z izdihom spustimo telo proti tlom, zgornji del telesa in glava visita sproščeno navzdol, dlani ali prsti na rokah se dotikajo tal ob stopalih (če imate vrtoglavico, ne zapirajte oči). Če ste še premalo gibljivi, se ne trudite doseči tla. Tako raztezamo mišice na hrbtni strani nog, sproščamo hrbtne in vratne mišice, povečujemo prekrvljenost glave. 
 
Položaj 3
Za izvedbo tega položaja skrčimo desno nogo in jo postavimo s stopalom med dlani, stegno se dotika trebuha, levo nogo iztegnemo nazaj, koleno leve noge in prsti leve noge so oprti v tla, hrbet je rahlo usločen in medenico potisnemo proti tlom, glava je rahlo nagnjena nazaj in pogled je usmerjen navzgor.  Če v položaju 2 nismo dosegli tal, ker smo premalo gibljivi, prej počepnemo in šele nato iztegnemo levo nogo nazaj.Tako raztezamo kolčne mišice; krepimo hrbtne in vratne mišice; s pritiskom stegna na trebuh masiramo trebušne organe in krepimo prepono.  
 
Položaj 4
Sedaj še desno nogo iztegnemo nazaj, spustimo telo z boki proti tlom, dokler se trebuh ne dotakne tal, dvignemo zgornji del telesa in ga nagnemo nazaj; roke so iztegnjene ali skrčene; ramena potisnemo navzdol; noge so sproščene; narti so na tleh; pogled je usmerjen navzgor.  Tako krepimo mišice hrbta in rok, pretegnemo hrbtenico in raztezamo trebušne mišice in skrajšane kolčne mišice upogibalke. 
 
Položaj 5 – enak položaju 3, le z drugo nogo
Za izvedbo tega položaja skrčimo levo nogo in jo postavimo s stopalom med dlani, stegno dotika trebuha, desno nogo iztegnemo nazaj, koleno desne noge in prsti desne noge so oprti v tla, hrbet rahlo usločimo in medenico potisnemo proti tlom, glava je rahlo nagnjena nazaj in pogled je usmerjen navzgor.  Če v položaju 2 nismo dosegli tal, ker smo premalo gibljivi, prej počepnemo in šele nato iztegnemo levo nogo nazaj. Tako raztezamo kolčne mišice, krepimo hrbtne in vratne mišice; s pritiskom stegna na trebuh masiramo trebušne organe in krepimo prepono. 
 
Položaj 6
Desno nogo priključimo levi, smo v počepu in se počasi z upognjeno hrbtenico vrnemo v začetni položaj.  
Tako smo končali prvo povezano serijo šestih položajev in spet začnemo s položajem 1 z novo serijo. Serije lahko izvajamo tako, da prvo izvedemo z desno nogo, naslednjo z levo … 
 
Vztrajajte
Z rednim izvajanjem bo vaše počutje vsak dan boljše in morda bo to ena od manjših sprememb, ki bo vzbudila željo po večjih.   Takih in drugačnih možnosti za nekajminutno telesno vadbo je veliko in če vam po tej ideji pride na misel kakšna, ki vam bi bila všeč, jo hitro preizkusite, da ne bo spet zmanjkalo časa.  
 
Opozorilo
Če imate vrtoglavice in visok krvni pritisk ali celo srčne težave, se za tako telesno dejavnost prej posvetujte z zdravnikom.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *