Če starši ne utegnejo

Avtor: Irena Novak | Objava: 10.02.1994

99 različnih dejavnosti za bolj srečno in varno otroštvo - vsaka od njih je lahko vaš posel



Nobeno podjetje ne more preživeti brez strank, zato morate, ko razmišljate o podjetniški ideji, najprej ugotoviti, komu boste prodajali izdelke ali storitve, ki jih načrtujete. Ste pri iskanju tržnih niš že kdaj pomislili na otroke? Če si ne morete zamisliti, kako veliko skupino kupcev predstavljajo otroci in posredno njihovi starši, si najprej preberite statistike, koliko otrok se vsako leto rodi v državi, kjer nameravate prodajati. Ta številka je skoraj enaka številu strank, na katere lahko računate, če ste se odločili delati nekaj, kar je namenjeno tem najmlajšim porabnikom in malo manj mladim, nekako v obdobju od plenic do fakultete.

Ameriška revija Business Startups je predstavila 99 različnih dejavnosti, namenjenih otrokom. Nekatere med njimi bi resda lahko uvrstili v rubriko "To je možno samo v Ameriki", marsikatera ideja pa je že hudo aktualna tudi pri nas ali pa bo postala v bližnji prihodnosti. Vseh teh 99 dejavnosti skrbi za to, da bi bili otroci srečni in varni, da bi se izobraževali in zabavali, skratka, da bi otroštvo preživeli kar se da lepo in da bi iz tega življenjskega obdobja odnesli čim manj neprijetnih spominov.

Zakaj ima podjetje, ki se usmeri v zadovoljevanje otroških potreb, tako rekoč zagotovljen trg? Prezaposleni starši so dandanes namreč pripravljeni plačati skorajda karkoli, kar pripomore k srečnejšemu otroštvu, varnosti in boljši vzgoji njihovih maloštevilnih otrok. Izmed 99 ameriških primerov smo vam izbrali nekaj idej, ki bi prav lahko uspevale tudi pri nas. Nekatere so primerne za podeželje, druge za mestno okolje, nekatera od teh podjetij je možno voditi od doma, mogoče kot popoldansko delo, druge dejavnosti pa zahtevajo lokal ali vsaj stojnico na trgu. Različne pa so tudi po finančni zahtevnosti. So dejavnosti, ki se jih lahko lotite tako rekoč iz nič, za druge pa je treba imeti nekaj kapitala.

HALO, PLENICE

Podjetje za 24-urno dostavo potrebščin za dojenčke ima ponavadi največ dela v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Vložek kapitala ni velik - imeti morate le veliko zalogo plenic, zdravil in hrane za dojenčke, telefon, avto v voznem stanju in pripravljenost, da boste delali tudi ponoči. Kako bodo starši v stiski zvedeli za vašo telefonsko številko? Na veliko jo napišite povsod tam, kjer se pogosto ustavljajo, na primer pri otroškem zdravniku ali v samopostrežnih trgovinah.

POPOLDANSKA ZABAVA STAREJŠIH OTROK
Mogoče vrtec niti ni najprimernejša beseda za to obliko varstva. Čar omenjene ideje je v tem, da zaposlenim staršem ne bo več treba skrbeti, kaj počnejo njihovi otroci po končanem pouku in podaljšanem bivanju, ko so sami v stanovanju ali, še slabše, na cesti. Za to dejavnost morate imeti primerno velik prostor, opremite ga s privlačnimi igrali in športno opremo, ki bo pritegnila otroke. K temu se lepo prilega tudi ponudba hitre prehrane za vedno lačne otroške želodce.

SPOMINKI IZ OTROŠTVA

Spomini, prijetni in malo manj prijetni, z leti bledijo. Enako velja za spomine na otroštvo, zato bi jih marsikdo rad ohranil tudi v materialni obliki. Tu pa smo že pri podjetniški ideji. Kaj boste delali? Na primer bronsirali otrokove prve čeveljčke, njegovo najljubšo igračo, uokvirjali slike s posnetki prvih samostojnih korakov ali pa z videokamero posneli praznovanje rojstnega dneva.

IZPOSOJEVALNICA KOSTUMOV

Enkrat letno je tudi odraslim dovoljeno biti nekdo drug, za pusta, seveda. Otroci pa radi prevzemajo različne vloge tudi med vsakdanjo igro in za to potrebujejo različne preobleke. V vaši izposojevalnici naj bo vedno na zalogi dovolj zdravniških halj, skafandrov za male astronavte, preoblek za različne zgodovinske junake, poleg tega pa lahko izposojate tudi svečane obleke, ki jih male dame in gospodiči potrebujejo za šolske plese ali domače zabave. Otrokom boste pomagali izpolniti njihove najbolj nore želje, sebi pa boste pomagali zaslužiti.

PRIPRAVA ZA MATURO, SPREJEMNE IZPITE

Skorajda ni staršev, ki jih ne bi skrbelo, kako bodo njihovi otroci opravili maturo in potem sprejemne izpite za vstop na fakulteto. Ker je od uspešne premostitve teh dveh pregrad v marsičem odvisna človekova nadaljnja usoda, starši ne bodo pomišljali, ko bo treba seči v žep in plačati inštrukcije. Seveda se morate posebej specializirati za snov, ki jo od mladostnikov zahtevajo omenjeni testi, in delo imate zagotovljeno.

OTROK JE GLAVNI JUNAK KNJIGE

Za izvedbo te ideje potrebujete opremo za namizno založništvo in nekaj domišljije. Založnik knjižnih uspešnic namreč lahko med drugim postanete tudi tako, da vsakemu otroku daste možnost postati glavni junak knjige, ki je napisana po dogodivščinah iz njegovega življenja. Strankam se boste približali tako, da boste na mestu, kjer ljudje pogosto hodijo mimo, postavili stojnico ali kiosk z računalnikom in pripadajočo opremo ter razstavili nekaj vzorcev takih poosebljenih knjižic. Ko bodo vaši mali kupci sošolcem povedali, da so o njih že napisali zgodbo in jo izdali v pravcati knjigi, boste komaj zadovoljevali povpraševanje.

UČILNICA RAČUNALNIŠTVA

Življenja brez osebnega računalnika si skorajda ne znamo več predstavljati. Tega se zavedajo celo starši, ki imajo sami odpor do teh tehnoloških dosežkov, zato hočejo svoje otroke čim prej seznaniti z njimi. Računalniško šolo lahko začnete skromno, tako da poučujete sami, ko pa se posel razvije, boste najeli zunanje inštruktorje. Pri tej dejavnosti je tudi pomembno, da ste v dobrih odnosih s prodajalci računalnikov, ki prvi izvedo, kakšne novosti se pripravljajo.

OTROŠKO POHIŠTVO

Mladi starši so pogosto prezaposleni in jim zmanjkuje časa za vsakdanje obveznosti, kaj šele za stikanje po trgovinah. Zato se dobro obnese prodaja otroškega pohištva in opreme po pošti: zibelk, otroških posteljic, povijalnih miz, stolčkov in podobnega. Lahko se tudi dogovorite z bližnjimi trgovinami s pohištvom ali s proizvajalci pohištva za poseben popust, če njihove izdelke vključite v svojo ponudbo. V tem primeru je vaše delo zbiranje naročil in dostavljanje želenih kosov pohištva na dom.

TRGOVINA Z IGRAČAMI

Verjetno si ne morete zamisliti bolj običajnega posla v povezavi z otroki, kot je prodaja igrač. Če je ideja stara in že stokrat preizkušena, še ne pomeni, da ni dobra. Prodaja igrač je očitno posel, ki se nikoli ne izčrpa in ne pride iz mode, če pa se potrudite, da združite kvaliteto z zabavnimi igračami ali pa se specializirate za določene tipe igrač, uspeh ne more izostati. Pomembno je tudi, da sledite vsem novostim. Primer: si predstavljate v letu 1993 trgovino z igračami, ki nima na zalogi dinozavrov?

ORGANIZACIJA ZABAV

Na zabavah ob rojstnih dnevih otrok se otroci ponavadi zabavajo, za starše pa je to pogosto le še ena dodatna obveznost, ki jim vzame veliko časa za organizacijo, kuhanje, peko in pospravljanje. Zakaj ne bi ustanovili podjetja, ki bi poskrbelo za te neprijetne podrobnosti? Verjetno bi marsikdo raje plačal kot pa se sam ukvarjal s stvarmi, za katere nima časa in jih povrhu še slabo obvlada. Hrana, pijača, torta, svečke za torto, pošiljanje vabil na praznovanje rojstnega dneva in mogoče še najem klovna ali pripovedovalca pravljic so bremena, ki jih tako podjetje lahko odvzame z ramen staršev, v zameno za primerno plačilo, seveda.


NOTRANJA OPREMA OTROŠKIH PROSTOROV

Imate oblikovalski talent in poleg tega znate tudi dobro prisluhniti željam novopečenih staršev ali pa tistih, ki imajo že nekoliko daljši staž? Opremljanje in dekoriranje prostorov, v katerih se zadržujejo otroci, je namreč lahko povsem spodoben posel, pa še domišljiji lahko daste prosto pot, če se starši vaših strank s tem seveda strinjajo.

FRIZERSKI SALON ZA OTROKE

Današnji mladi gospodiči in gospodične niso več zadovoljni s "krtačko" ali pa s kitami na glavi. Ker tudi otroške frizure sledijo modi, je postalo običajno, da starši svoje otroke vodijo k frizerju (ponavadi k tistemu, ki tako lepo sfrizira mamo). V teh "odraslih" salonih pa je otrokom pogosto neudobno, ker pohištvo v frizerskih salonih ni prilagojeno tako majhnim obiskovalcem. Podjetniška ideja se glasi: odpreti frizerski salon za otroke, ki bo imel primerno nižje stole, umivalnike, ogledala in bo tudi primerno opremljen z literaturo, ki jo otroci berejo ali gledajo. Še namig za lastnike običajnih frizerskih salonov: bi bila investicija v otroški kotiček res tak strošek?

POTEŠITE OTROŠKO RADOVEDNOST

Otroška radovednost je že pregovorna. Starši dobro poznajo odgovarjanje na vprašanja, ki jih nikoli ne zmanjka. Problem se najpogosteje pojavi, ko starši nimajo dovolj časa, da bi se v nedogled pogovarjali s svojim naraščajem, včasih pa jim tudi zmanjka znanja. Podjetniška ideja: če se dobro spoznate na posamezna področja znanosti ali pa imate v malem prstu kak priljubljen hobi, lahko svoje znanje ponudite takim malim radovednežem, ki bodo z vami hodili v muzeje in na razstave ter poslušali vaše razlage.

KOMISIJSKA PRODAJA OTROŠKIH OBLAČIL IN IGRAČ

Skoraj v vsaki hiši, kjer imajo otroke, se nabirajo kupi premajhnih otroških oblačil in pozabljenih igrač. Po drugi strani pa morajo starši vedno znova segati v žep, ko njihov naraščaj vsakih nekaj mesecev preraste oblačila. Če se boste odločili odpreti prodajalno z rabljenimi otroškimi oblačili in igračami, boste naredili uslugo obojim: tistim, ki se jim doma kopičijo ti stari, čeprav še kot novi izdelki, boste za primerno ceno pomagali pospraviti podstrešje, z ugodno ceno pa boste pomagali tudi staršem, ki težko kupujejo vedno nove stvari. Razlika v ceni bo seveda vaša.

PRIPRAVA NA NOVE OTROKE

Bodoči starši ne vedo vedno dobro, kaj vse bodo potrebovali za prihod novega družinskega člana, posebej še, če je to njihova prva tovrstna izkušnja. Ali pa jim, čeprav se mogoče sliši že nekoliko oguljeno, primanjkuje časa, da bi lahko mislili na vse. Pri tem jim vi in vaše podjetje, ki je popolnoma seznanjeno z vsemi tovrstnimi potrebami, lahko odlično pomagate. Če boste svojo telefonsko številko obesili v posvetovalnicah za bodoče mamice, v lekarnah in otroških trgovinah, boste imeli zagotovo veliko dela.

SERVIS ZA ISKANJE ŠTIPENDIJ

Šolanje otrok po osnovni šoli je resna stvar, včasih pa tudi tako draga, da si je vsak družinski proračun ne more privoščiti. Pomagati si je mogoče z različnimi štipendijami in drugimi oblikami pomoči, ki včasih ostanejo neizkoriščene iz preprostega razloga, ker večina ljudi ne ve, da sploh obstajajo. Ta problem lahko reši finančni svetovalec, ki za primerno ceno razišče vse možne oblike finančne pomoči, ki so na voljo dijakom in študentom, in naredi primerjavo, katera je najbolj ugodna.

OTROŠKI TAKSI

Pouk v šolah se praviloma konča prej, kot pridejo starši iz službe. Tako morajo otroci pogosto sami domov ali kam drugam, kjer pač ostanejo v varstvu, dokler starši ne pridejo ponje. Otroške poti so lahko nevarne, ne samo zaradi prometa. Če ste že taksist, se lahko specializirate za otroški taksi, kar pomeni, da boste ob dogovorjeni uri prišli po otroke v šolo in jih odpeljali tja, kamor so namenjeni. Starši, ki se bodo znebili velike skrbi, vam bodo za uslugo hvaležno plačali.

OTROKOM PRIJAZNO STANOVANJE

Si predstavljate, da se v hiši ali stanovanju, kjer že desetletja ni bilo slišati otroškega joka, pripravljajo na novorojenca? Vse pohištvo in navade stanovalcev so prilagojeni odraslim, to pa lahko za otroke pomeni prenekatero nevarnost. Vaše podjetje se lahko ukvarja s preurejanjem stanovanj, da bodo otrokom prijazna. Po podrobnem ogledu stanovanja boste staršem svetovali vse potrebne spremembe in varnostne ukrepe (hranjenje nevarnih snovi, ostri robovi...), s katerimi bodo zmanjšali nevarnost, da bi se bodočemu malemu stanovalcu kaj neprijetnega zgodilo.

ČE ŽE IMATE PODJETJE, MISLITE TUDI NA OTROKE SVOJIH STRANK

Če se ukvarjate z dejavnostjo, ki ni v prvi vrsti namenjena zadovoljevanju otroških potreb, vseeno pomislite, ali se ne bi katera od vaših zvestih strank pri vas ustavila bolj pogosto, če bi naredili kaj tudi za njene otroke. Če ste lastnik restavracije, videoteke itd., se bo vaša prodaja mogoče povečala, če boste investirali v otroške kotičke s primerno manjšimi mizami in stoli in v svojo ponudbo vključili tudi izdelke, na katere so otroci dobesedno nori.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *