Šesti čut - čut za oblačenje

Avtor: Lidia Pavlin | Objava: 10.04.2003

Izostrimo ta svoj šesti čut s pregledom najnovejših modnih smernic za letošnjo pomlad.



Spraševal sem se, koliko časa se je gospa Poročakova prestopala pred svojo garderobno omaro, preden si je izbrala oblačila, primerna za slovesno razglasitev neuradnih volilnih izidov. Je upoštevala možnost, da jo bodo slikali ali celo posneli kot mater izvoljene kandidatke? Bil je prijetno topel večer. Je bila dolga jopa iz zelenega moherja in z našitki v obliki francoskih pudljev res prava izbira? Bi rjavo karirasto krilo s širokimi gubami lahko označili kot dobro kombinacijo? So temno modri mokasini z usnjenimi cofi ustrezno zaokrožili celotno podobo? Ne! Ne! In še enkrat ne!

Na svetu sem že trideset let, pa sem šele danes izvedel, da ima človek pravzaprav šest čutov: vid, sluh, tip, voh, okus in čut za oblačenje.

(Sue Townsend: Jadran Krt pije kapučino)

Če bi se strinjali z Jadranom Krtom, potem bi verjeli, da nam je čut za oblačenje položen v zibko (ali pač ne). In gorje torej tistemu, ki se je rodil brez čuta za oblačenje!
Na srečo je Jadran Krt nagnjen k pretiravanjem vseh vrst. Vsekakor drži, da je bila zgoraj opisana gospa Poročakova, milo rečeno, neskladno in priložnosti neprimerno, pa še nemodno oblečena. Vendar bi že poglobitev v modne revije, ogled najnovejših kolekcij v trgovinah z oblačili in nekaj nasvetov stilistov bistveno izboljšali njen čut za oblačenje (če ga lahko tako imenujemo). Potrebni so vztrajnost, učenje, sprejemanje mode z odprtimi očmi in predvsem želja.


Četvero tipov

Obstajajo namreč ljudje, ki se v resnici rodijo s “čutom za oblačenje”, ali še več – s slogom, ki se ga, če je verjeti velikim damam, kot sta bili Jackie Kennedy in Diane Vreeland, legendarna urednica revije Vogue, resnično ne da priučiti. Obstajajo ljudje, ki nimajo čuta za oblačenje in se tega zavedajo, a ga z vztrajnostjo in voljo pridobijo. So ljudje, ki nimajo čuta za oblačenja in se tega zavedajo, a si ne želijo, da bi ga pridobili. In končno, obstajajo ljudje, ki nimajo čuta za oblačenje in se tega sploh ne zavedajo, kar seveda pomeni, da nikoli ne naredijo ničesar, da bi se njihovo oblačenje izboljšalo. Čut za oblačenje bi lahko primerjali s čustveno inteligenco. Tudi čustveno inteligenco je mogoče pridobiti, a se ponavadi ravno ljudje z nizko čustveno inteligenco ne zavedajo, da jim ta manjka. A to je že druga zgodba.

POMLADNI TRENDI

Izostrimo torej svoj šesti čut – čut za oblačenje, s pregledom najnovejših modnih smernic za letošnjo pomlad.

Barve
Bež – v kombinaciji z belo, modro, rdečo, vijoličasto.
Bela – sama ali v kombinaciji z drugimi barvami.
Roza – letošnja zapoved!
Rdeča - še vedno modna, tudi v kombinaciji z roza.
Kanček citrone.

Vzorci
Črte, pike, etno vzorci, rože, fantazijski vzorci.

Dodatki
Trakovi namesto zadrg na hlačah. Resice.
Žepi, žepi in spet žepi – na casual in elegantnih oblačilih.
Nizki, “pohojeni” natikači (za moške in ženske), balerinke ali sandali na vrtoglavih petah, s komaj kakim trakcem. Čevlji iz kačjega usnja (vsaj kak del čevljev!) so zapoved!

Slogi
Safari, vojaški, japonski, mornarski in vaš osebni.

Kroji
Hlače zelo dolge, spodaj nabrane in povratek ozkih krajših hlač (tako imenovani korenček ali cigareta). Zgornji deli telirani in krajše krojeni.

Materiali
Bombaž, lan, usnje, jeans, prosojni umetni.

Letošnja pomladna moda je živahna, barvita, sproščena in predvsem lepa. Ujemite del mavrice! Za začetek svoji stari garedrobi dodajte kak svež roza kos oblačila, prosojno bluzo in nove natikače. Nove mode ni težko prepoznati in vzeti za svojo. Umetnost je zares v kombiniranju oblačil in zaokrožitvi celostne podobe z modnimi dodatki.

Podpisi:

  • Kenzo jungle - rože vsepovsod, prav tako roza barva. Hlače so krajše in ožje, zraven sodijo balerinke ali sandali z visoko peto.
  • Olsen - 3x roza!!!
  • Versace classic - vsa pomladna barvna paleta na eni sami obleki!
  • Versace classic - brava fuksije in zelo dolge hlače, h katerim sodijo nizki sandali.
  • Versace classic - moška pomladno-sproščena eleganca v bež barvi (bodite pozorni na pas in čevlje!)
  • Ermenegildo Zegna - vrhunsko športno elegantno
  • Apriori - bela v kombinaciji z bež
  • Fru.it - “pohojeni” natikači
  • Fru.it - konica natikačev iz kačjega usnja
  • C.C.D.K. - top iz prosojnega materiala

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *