Štipendija za sina

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 14.03.2008



Iztok sprašuje: »Sin je dijak srednje strojne šole. Ali ga lahko štipendiram prek svojega podjetja, kjer naj bi se zaposlil ali nadaljeval študij s poznejšo zaposlitvijo?« 
 
V sedanjih časih je najbrž vsako štipendiranje dobrodošlo. Če gre za pravo štipendiranje, ne pa izplačilo denarja iz podjetja zaradi drugih razlogov. O tem govori tudi zakon o davku od dohodka pravnih oseb, ki pravi, da je izplačilo štipendije SP ali pravne osebe davčno prihodek, če se nanaša na opravljanje dejavnosti in bo prispevalo k boljšemu poslovanju (29. člen). Brez davčnih posledic se lahko izplačajo štipendije do 160 % minimalne plače (trenutno 538,53 €) torej 864,65 € mesečno. Nad tem zneskom je treba ob izplačilu obračunati akontacijo dohodnine. Seveda se lahko štipendija izplačuje le, če štipendist tudi resnično študira.

Potrebno pa je skleniti ustrezno pogodbo, ki mora kazati omenjeno zahtevo iz zakona. Tako je pravzaprav nujno vnesti tudi določila, kaj se zgodi, če se štipendiranec po lastni volji ne zaposli v podjetju (ne konča študija). Kot tudi seveda, če podjetnik ne najde delovnega mesta za maturanta ali diplomanta.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *