(Ne)Zakonite odpovedi delovnih razmerij

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 01.06.2011

Primera dveh delodajalcev kažeta, da je treba biti pri odpovedih delovnih razmerij zelo pazljiv. Še zlasti, ko je razlog za odpoved nesposobnost delavca.



Petintridesetletna Anica je bila zaposlena kot nekakšna »deklica za vse« v nekem fotostudiu. Poznavalci vedo povedati, da je mnogo fotostudiev – predvsem tistih, ki se niso znali dovolj hitro prilagoditi naprednejši digitalni tehnologiji – v zadnjem obdobju propadlo, pri čemer je svoje dodala še recesija. Tudi gospod Peter, lastnik fotostudia, v katerem je delala Anica, ni bil imun na probleme, ki so se pojavili v tej branži. Znašel se je na razpotju, ali še naprej delovati po starem in tako tvegati propad podjetja, ali pa se zadolžiti in sredstva vložiti v novo tehnologijo. Odločil se je za drugo možnost – najel je kar visok kredit, kar pa je pomenilo, da bo moral začeti zniževati stroške drugje. Žrtev te poslovne strategije je bila tudi Anica, ki jo je Peter odpustil. Vročil ji je odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, v kateri je zapisal, da je razlog odpovedi v trajnem prenehanju potrebe po zaposlitvi zaradi ekonomskih in strukturnih razlogov na strani delodajalca.
 
Druga zgodba z enakim koncem
 
V predmestju prestolnice je samostojni podjetnik Janez vodil neko »kvazi nobel« oštarijo, vsaj mislil si je, da je taka. Imel je visokoleteče cilje in je v posel vložil precejšnje denarce. Najdražje mize in stoli, srebrnina, fontana na vrtu in podobno. Ker je imel velike finančne apetite, je tudi na veliko zaposloval, tako da je imel ob koncu lanskega leta zaposlene že štiri kuharje in osem natakarjev. Kuharjem je tudi sam dajal aktivna navodila, kako se lotiti priprave jedi. No, kot mnogi novinci na tem področju je tudi on precenil moč oblike in podcenil moč vsebine. Na njegovo kuhinjo so letele številne kritike, ki so prihajale iz ust prekaljenih gurmanov. Eden od njih je njegovo kuhinjo označil za blefersko.
 
Vse to se je poznalo tudi na poslu in Janez se je znašel v položaju, ko je moral začeti varčevati. Najprej je odpustil nekaj zaposlenih. Prvi so bili na seznamu kuharji, med njimi tudi Marjan, ki je svoje delo sicer opravljal zelo vestno in v skladu s šefovimi navodili. Letos februarja pa je s strani šefa prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi, in sicer zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov (razlog nesposobnosti).              
 
Kateri delodajalec je ravnal protizakonito?
 
Vprašanje se glasi: »Ali sta šef fotostudia in lastnik restavracije ravnala zakonito, ko sta svojima zaposlenima vročila odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov oziroma odpoved pogodbe iz razloga nespodobnosti?«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *