Davek od oddajanja nepremičnine

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 04.08.2009



Že nekaj let oddajam stanovanje in v napovedi dohodkov iz oddajanja premoženja v najem uveljavljam normirane stroške. Kmalu nameravam odpreti s.p., dejavnost poučevanje klavirja. Zanima me, ali bi se med moje prihodke štela tudi najemnina in ali bi morala registrirati kot dejavnost tudi oddajanje nepremičnine? Kako bi bilo z obračunom davka? Kaj pa v primeru, če bi namesto s.p. odprla d.o.o.?
 
Če boste registrirali dejavnost poučevanje klavirja (kot s.p. ali d.o.o.), vam bodo stroški in prihodki iz registrirane dejavnosti poučevanja klavirja evidentirani v poslovnih knjigah in bodo ustrezno obdavčeni. Če boste odprli s.p., boste obdavčeni po dohodninski lestvici (16, 27 ali 41 odstotkov - odvisno od tega, v kateri razred boste uvrščeni glede na dohodninsko osnovo). Če pa boste odprli d.o.o., boste obdavčeni po stopnji davka od dohodka pravnih oseb (v letu 2009 21 odstotkov, v letu 2010 in dalje 20 odstotkov).
 
Če boste oddajali nepremičnine in se boste zato registrirali, vam gredo vsi prihodki in stroški nepremičnine v sklop dejavnosti in ste obdavčeni tako, kot sem vam opisala v prvem odstavku tega odgovora.
 
Ni pa nujno, da se registrirate za oddajanje nepremičnin v najem, vaš status lahko ostane isti, kot je zdaj, in kot fizična oseba napoveste prihodke od oddajanja nepremičnin v letni napovedi dohodnine in od tega plačate 25-odstotno dohodnino, ki je znižana za 40 odstotkov normiranih stroškov od zaračunanih najemnin. Pripominjam tudi, da lahko uveljavljate dejanske stroške, ki ste jih imeli z nepremičnino, če ti presegajo 40 odstotkov in imate ustrezne račune, s katerimi lahko te stroške dokažete. Kako? Tako, da ob letnem informativnem obračunu dohodnine, ki ga boste prejeli, ugovarjate in dokažete dejanske stroške z računi, ki so naslovljeni na vas.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *