Davčni nasvet: poslovna darila

Avtor: | Objava: 19.05.2005



Veliko vprašanj dobimo glede poslovnih daril. Nekateri trdijo, da darila fizični osebi, ki jih ta prejme od poslovne osebe, ki ni njen delodajalec, po Zakonu o dohodnini ni obdavčljiv prihodek.

 

Trditev je vsaj delno napačna. Darila so nad določenim zneskom obdavčena po stopnji 25 %, če ta davek presega 2 % povprečne plače zaposlenih v RS predpreteklega meseca. Ker se povprečna bruto plača mesečno spreminja, se tudi mejni znesek za obdavčenje daril spreminja mesečno.   

V praksi to pomeni, da bi za izračun mejnega zneska, nad katerim se obračuna davek, za darilo, prejeto v mesecu maju 2005, bil izračun naslednji:

 

povprečna bruto plača za marec: 272.845 SIT  
2 % bruto plače: 5.456,90 (kar predstavlja 25 % davek od darila)


vrednost darila: 21.827,60 (zgornji znesek x 4 = 100 % vrednost darila)  

Darila (prejeta v mesecu maju) v vrednosti do 21.827,60 so torej neobdavčena, nad to vrednostjo pa je potrebno odvesti akontacijo davka od osebnih prejemkov.

 

Ker večina daril ne presega te vrednosti, vlada v javnosti prepričanje, da darila sploh niso obdavčena. Opozarjamo pa, da ne glede na to, ali je vrednost darila manjša ali večja od mejnega zneska za obdavčitev, mora podjetje o podarjenemu darilu obvestiti DURS (na obrazcu REK2), prejemnik darila pa mora to navesti v svoji dohodninski napovedi.    

Več o davčnih vidikih poslovnih daril si lahko preberete v članku Dejana Petkoviča, ki je bil objavljen novembra 2004 (na strani 77), članek je za naročnike dostopen tudi na naših spletnih straneh.


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *