Delitev dobička med družbenike

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 06.04.2009

Dobiček, ki ga je ustvarilo podjetje, boste razdelili med družbenike. Lepo, a samo če ste se že v ustanovitveni pogodbi dogovorili o pravilih glede delitve.



Poslovna »španovija« je lahko prav prijetna reč, dokler se njeni člani držijo načel poštenega in korektnega sodelovanja. Sam verjamem, da je takih »španovij« v Sloveniji veliko, čeprav moram priznati, da mi zadnje čase na uho prihaja vse več zgodb, katerih skupni imenovalec je predvsem ta, da družbeniki potem, ko pričakajo »dan D« (beri: delitev dobička), kaj hitro pozabijo na korektnost in namesto tega raje dajo duška svojemu čudaškemu pohlepnemu alter egu.
 
Presenetljivo je, kako v takih trenutkih poslovna spodobnost pri nekaterih osebah v celoti odpove. Verjetno jih sla po denarju zagrabi tako močno, da pozabijo na vse pomembne karakteristike, ki krasijo dobrega podjetnika: na fair play, na racionalnost pri odločanju, na podjetniško solidarnost …
 
Da pa med poslovnimi partnerji ne bi prihajalo do prehudih vojn zaradi ustvarjenega dobička, bomo podali nekaj koristnih informacij, kako ravnati, če podjetje posluje pozitivno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *